Isidora Stanković osvojila Dunavsku nagradu za mlade naučnike

Nagradu dodjeljuje austrijsko Ministarstvo za obrazovanje, nauku i istraživanje i Institut za Dunavsku regiju i Centralnu Evropu najboljim mladim naučnicima iz svih zemalja dunavskog regiona

1999 pregleda 6 komentar(a)
Stanković, Foto: Univerzitet Crne Gore
Stanković, Foto: Univerzitet Crne Gore

Saradnik u nastavi Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) Isidora Stanković ovogodišnji je dobitnik Dunavske nagrade za mlade naučnike.

Kako je saopšteno iz UCG, priznanje joj je dodijeljeno za izvanredne naučne doprinose, istraživačka i akademska postignuća.

Nagradu dodjeljuje austrijsko Ministarstvo za obrazovanje, nauku i istraživanje i Institut za Dunavsku regiju i Centralnu Evropu najboljim mladim naučnicima iz svih zemalja dunavskog regiona.

Dunavska nagrada za mlade naučnike uspostavljena je 2011. godine u namjeri da se oda počast osobama s izvanrednim postignućima u naučnoj djelatnosti i rezultatima, u cilju unapređenja vidljivosti naučne zajednice u regionu.

Stanković je rođena u Podgorici gdje je završila osnovnu i srednju školu.

Ona je u Londonu završila Vestminster Univerzitet, a tokom studija, bila je na Dekanovoj listi najboljih studenata.

Kao jedan od najboljih studenata Fakulteta za nauku i tehnologiju, dobitnik je nagrade za dostignuće, a te bronzane medalje za inženjerstvo kao jedan od najboljih studenata završne godine.

Master studije završila je na Imperijal Koledžu u Londonu, a doktorske na Univerzitetu Crne Gore i Univerzitetu u Grenoblu u Francuskoj, te bila student programa dvojne diplome ova dva univerziteta.

Tokom doktorskih studija, Stanković je bila dobitnik HERIC nagrade za izvrsnost, finansirana od Ministarstva nauke Crne Gore i Svjetske banke, za doktorante na crnogorskim univerzitetima specijalizovanim u stanim zemljama, kao i dobitnik stipendije za doktorske studije Ministarstva nauke.

Ona je kao autor ili ko-autor, objavila 14 radova (publikovanih ili prihvaćenih za publikovanje) u renomiranim časopisima indeksiranim na SCI listi, a objavila je i prezentovala 33 rada na međunarodnim konferencijama.

Stanković je objavila i radove u časopisima od nacionalnog značaja, kao i jedno poglavlje u knjizi renomiranog izdavača CRC.

Osim Stanković, priznanja je dobilo još 13 mladih naučnika iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Češke, Njemačke, Mađarske, Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije i Ukrajine.

Bonus video: