Potpisan ugovor: Skoro 1,8 miliona eura za adaptaciju pet zdravstvenih ustanova

"Ugovor se odnosi na zamjenu fasadne bravarije, postavljanje tremo izolacije na fasadi, postavljanje termoizolacije krovnih ravni, zamjenu i unapređenju sistema za osvjetljenje i grijanje“, naveo je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić

3265 pregleda 0 komentar(a)
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Ministarstvo zdravlja
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić potpisao je danas sa predstavnikom kompanijom Joint Venture Roaming Montenegro, Daliborom Milovićem, ugovor vrijedan skoro 1,8 miliona eura za adaptaciju pet zdravstvenih ustanova.

U zajedničkom saopštenju ministarstava zdravlja i kapitalnih investicija navodi se da su ugovorom, koji je potpisan u prisustvu potpredsjednika Vlade Ervina Ibrahimovića, predviđeni radovi u Opštoj bolnici Nikšić, Zdravstvenoj stanici Žabljak i domovima zdravlja u Mojkovcu, Danilovgradu i podgoričkom naselju Blok V.

energetska efikasnost
foto: Ministarstvo zdravlja

Kako su rekli, radovi na tim objektima izvode se u okviru projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori – druga faza“ - MEEP 2, čija je vrijednost 1.789.825 eura.

Šćekić je kazao da će, zahvaljujući tom projektu, značajno biti unaprijeđeni uslovi u zdravstvenim objektima, kao i da će se primjenom mjera energestke efiksanosti ostvariti značajne uštede u potrošnji energenata i električne energije.

To će, kako je dodao, svakako imati i finansijske benefite.

"Ugovor se odnosi na zamjenu fasadne bravarije, postavljanje tremo izolacije na fasadi, postavljanje termoizolacije krovnih ravni, zamjenu i unapređenju sistema za osvjetljenje i grijanje“, naveo je Šćekić.

energetska efikasnost
foto: Ministarstvo zdravlja

On je podsjetio da je kroz taj projekat, koji implementiraju ministarstva zdravlja i kapitalnih investicija, do sada u zdravstvene objekte uloženo oko 10,3 miliona eura.

Šćekić je rekao da su energetski adaptirana 23 zdravstvena objekta, i to Klinički centar, uključujući Institut za bolesti djece, bolnice u Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Kotoru, Bar i na Cetinje.

On je naveo da su energetski adaptirane tri specijalne bolnice – u Risnu, Brezoviku i Kotoru, kao i 11 domova zdravlja – na Cetinju, u Kotoru, Nikšiću, Kolašinu, Andrijevici, Beranama, Plavu, Rožajama, Ulcinju, Tivtu, Golubovcima i dvije zdravstvene stanice u Petnjica i Murinu.

„S obzirom na to da je došlo do rasta cijena građevinskog materijala i usluga, za radove na četiri zdravstvena objekta i da je nedostajalo 2,5 miliona eura, Ministarstvo zdravlja je obezbijedilo ta nedostajuća sredstva“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je u narednom periodu u planu raspisivanje tendera za odabir izvođača radova na tim objektima.

Ibrahimović je kazao da je zadovoljan zbog finalizacije ove faze projekta.

On je naglasio da je današnji događaj i početak realizacije radova, rezultat predanog rada i intenzivnih aktivnosti timova Ministarstva kapitalnih investicija i partnerskih institucija koji rade na sprovođenju projekta.

Ibrahimović je rekao da očekuje da će nakon završetka radova, ti objekti biti pravi primjer benefita implementacije mjera energetske efikasnosti.

„Razloga da budemo zadovoljni ima, jer su ukupni rezultati koje smo postigli realizacijom projekta višestruki“, kazao je Ibrahimović.

On je naveo da su adaptirali 34 javna objekta, i to 25 zdravstvenih, osam obrazovnih ustanova i jedan studentski dom, ukupne vrijednosti radova 13,2 miliona“, naveo je Ibrahimović.

Kako je dodao, više od 95 odsto korisnika objekata je zadovoljno unutrašnjim komforom nakon primjene mjera energetske efikasnosti.

Ibrahimović je kazao da je smanjena potrošnja energije u prosjeku za 42 odsto.

On je rekao da je godišnji iznos ostvarene uštede, u objektima koji su predmet druge faze projekta Energetska efikasnost u Crnoj Gori, oko 300 hiljada EUR i da se taj novac koristi za finansiranje radova u drugim zdravstvenim objektima.

Iz ministarstava zdravlja i kapitalnih investicija podsjetili su da je Međunarodna banka za obnovu i razvoj odobrila zajam Vladi u iznosu od šest miliona EUR za finansiranje projekta.

Bonus video: