U prvom pozivu Programa Dunavskog regiona 26 projekta iz Crne Gore, opredijeljeno oko 4,3 miliona eura

Program Dunavskog regiona je instrument Evropske unije kojim se promoviše saradnja između institucija i organizacija u Dunavskom regionu

1885 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo evropskih poslova

U okviru Programa Dunavskog regiona biće finansirano 60 projekata, od čega u 26 učestvuju institucije i organizacije iz Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova (MEP), to je odlučeno na sastanku Odbora za nadgledanje Programa Dunavskog regiona, koji je održan u Beču 18. i 19. oktobra.

Navodi se da, od 60 uslovno odobrenih projekata kroz prvi poziv, u 26 učestvuje ukupno 30 institucija i organizacija iz Crne Gore, što je dvostruko više u odnosu na cjelokupnu prethodnu finansijsku perspektivu 2014-2020.

“Ukupan iznos sredstava opredijeljenih za crnogorske partnere iznosi oko 4,3 miliona eura”, kaže se u saopštenju.

Iz MEP-a su kazali da se očekuje da postupak ugovaranja projekata bude završen do kraja tekuće godine, nakon čega će projektni partneri otpočeti realizaciju.

Program Dunavskog regiona je instrument Evropske unije kojim se promoviše saradnja između institucija i organizacija u Dunavskom regionu.

Pored Crne Gore, programsku oblast čini još 13 država koje se nalaze u području dunavskog sliva: Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Hrvatska, Mađarska, Moldavija, Njemačka (savezne pokrajine Baden-Virtemberg i Bavarska), Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.

"MEP čestita svim odabranim partnerima i želi puno uspjeha u sprovođenju projekata", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: