Nikšić ponovo dobija obilježje posvećeno Josipu Brozu Titu

Ministarstvo kulture je dalo saglasnost i da se podigne spemen obilježje crnogorskim komitima iz perioda od 1916. do 1929. godine
421 pregleda 18 komentar(a)
Slobodan Mirjačić, Foto: Svetlana Mandić
Slobodan Mirjačić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 21.08.2017. 13:11h

Nakon 25 godina Nikšić će ponovo dobiti spomen obilježje posvećeno Josipu Brozu Titu.

Ulica "Narodne omladine" biće preimenovana u Ulicu "Josipa Broza Tita". Predlog da se neka ulica u gradu pod Trebjesom nazove po maršalu krajem 2015. godine podnijelo je Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašista Nikšić.

"Ministarstvo kulture je 3. avgusta ove godine dalo saglasnost da se jedna ulica u Nikšiću nazove po Titu, a očekujemo da će Skupština opština na sjednici u oktobru tu odluku i ozvaničiti. Drago mi je što se to dešava, jer na taj način vraćamo ugled ličnosti Josipa Broza Tita", kazao je Slobodan Bato Mirjačić, predsjednik UBNOR-a i antifašista.

Nikšićki glavni Trg je nakon Drugog svjetskog rata postao Trg maršalaTita, a 1992. godine je preimonovan u Trg slobode.

Prema riječima Mirjačića mnogo je razloga zbog kojih neka ulica u Nikšiću treba da nosi Titovo ime.

"Ne smijemo da zaboravimo da je bio vrhovni komandant vojske, inicijator AVNOJ-a, a na AVNOJ-u je vraćeno Crnoj Gori pravo da bude ravnopravna država, jedan od osnivača pokreta nesvrstanih. Bio je na samrtnoj postelji kada je 1979. godine bio katastrofalni zemljotres u Crnoj Gori i kada je naredio da sve republike moraju da se uključe u obnovu crnogorskog primorja“, kazao je Mirjačić.

Prema njegovim rječima može neko da negira Titove zasluge ali ne treba zaboraviti da su njegovoj sahrani prisustvovali predstavnici 127 zemalja.

"To predstavlja oko devet desetina cjelokupnog čovječanstva. Ipak to nešto govori. Nijesam od onih koji smatraju da sve ono što je bilo prije nas treba srušiti. Kaže se da narod koji ne njeguje svoju prošlost ne može imati ni svijetlu budućnost, a ako okinete korijene ne možete rasti. Ne treba zaboravljati, ali ni pretjerivati. Mora se imati neka mjera", poručio je Mirjačić.

Ministarstvo kulture je dalo saglasnost i da se podigne spemen obilježje crnogorskim komitima iz perioda od 1916. do 1929. godine. Prema riječima Mirjačića to obilježje će se naći u parku pored autobuske stanice.

Bonus video: