Hotelima rješenje za rad još godinu

Turistička inspekcija kontrolisala hotele “Budva” i “Tre Canne” koji godinama rade bez upotrebne dozvole

12189 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Uprava za inspekcijske poslove kontrolisala je hotel “Budva” na samom gradskom šetalištu, stotinjka metara od Staroga grada i apart hotel “Tre canne” kod Jadranskog sajma i utvrdila da oni imaju rješenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti još godinu.

Iako godinama unazad uredno posluju i u njima borave turisti borave, atraktivni hoteli “Budva” i “Tre canne”, nemaju upotrebne dozvole i godinama unazad bezuspješno pokušavaju da je dobiju.

“Turistička inspekcija ima nadležnost da kontroliše da li subjekti nadzora posjeduju rješenje za obavljanje ugostiteljske/turističke djelatnosti, te da ista nije nadležna za kontrolu posjedovanja upotrebnih dozvola”, kazali su “Vijestima” iz Uprave.

Što se tiče hotela ‘’Budva’’, kako su saopštili, taj objekat posjeduje rješenje za obavljanje ugostiteljske/turističke djelatnosti i ono važi do 9. oktobra 2024. godine.

“Ono što smo zatekli i kontrolisali na terenu jesu turističko apartmanski blok “Tre canne” koji ima odobrenje za obavljanje ugostiteljske djelatnosti koje je važi do 5. juna naredne godine godine i mali hotel “Tre canne” koji ima odobrenje za obavljanje ugostiteljske djelatnosti koje je takođe važi do 5. juna 2024. godine”, naveli su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Nikšićka kompanija “Uniprom hoteli”, predala je 3. oktobra zahtjev Ministarstvu ekologije, prostornog planirnaj i urbanizma zahtjev. Kako piše u zahtjevu u koji su “Vijesti” imale uvid, a koji potpisuje vlasnik kompanije, biznismen Veselin Pejović, traži se upotrebna dozvola za objekat hotela “Budva”.

Uz zahtjev priloženi su da je kompanija dobila 2014. građevinsku dozvolu za rekonstrukciju i dogradnju nekadašnjeg hotela, te izjave izvođača radova, vršioca nadzora, vršioca tehničkog pregleda, dokaz o izvršenim obavezama, revidovani glavni projekat i projekta izvedenog objekta. Krajem decembra 2021. vladin resor kada je njime rukovodio rukovodi ministar Ratko Mitrović odbio je zahtjev Pejovića da izda upotrebnu dozvolu za hotel “Budva”. Pejovićevu kompaniju odbila je i Vlada Duška Markovića, tadašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma kojim je tada rukovodio premijer, 2020. zbog istih nedostataka.

Pejović je 2014. svečano otvorio rekonstruisani hotel, kada je i saopštio da je u adaptaciju I dogradnju uložio 20 miliona eura. Hotel se sastoji od tri cjeline. Centralni dio objekta je spratnosti P+4 (prizemlje i četiri sprata), dok su istočni I zapadni aneksi spratnosti P+2 (prizemlje i dva sprata).

Opštini Budva, odnosno njenom Sekretarijatu za urbanizam, 5. oktobra, osmi put zaredom, zahtjev za dobijanje upotrebne dozvole za aprat hotel “Tre canne” predala je podgorička kompanija “Fab live”.

Resorni sekretarijat je u avgustu odbio “Fab live” da joj izda upotrebnu dozvolu za 14- spratni aprtmanski hotel i dvije osmospratne zgrade - kompleks “Tre canne”.

“Odbija se zahtjev ‘Fab live’ DOO Podgorica za izdavanje upotrebne dozvole za objekta izgrađen na katastarskoj parceli u Budvi, kao neuredan”, piše u posljednjem rješenju resornog sekretarijata u koje su “Vijesti imale uvid.

Kako je pojašnjeno, podgorička kompanija je podnijela kompletno nepotpun zahtjev, jer nema izrađenu tehničku dokumentaciju.

Kompanija iz Podgorice i Opština Budva nisu riješile problem izmirenja komunalija u iznosu od šest i po miliona eura, te dogovor od prije deceniju da se one izmire poslovnim, stambenim i garažnim prostorom u okviru kompleksa Tre canne, lokalna uprava osporava.

Sportskom centru ponovo odbijen zahtjev

Sekretarijat za urbanizam Opštine Budva ponovo je, po peti put za proteklih nekoliko godina, odbio zahtjev opštinske firme Mediteranski sportski centar da izdaju upotrebnu dozvolu za taj sportski i poslovni kompleks u centru grada.

“Odbija se kao neuredan zahtjev Mediteranskog sportskog centra za legalizaciju bespravnog objekata”, navodi se u rješenju donijetom 17. oktobra, u koje su “Vijesti” imale uvid, a koje potpisuje sekretar Stevo Davidović.

Utvrđeno je, kako se navodi u rješenju, da podnesak ima nedostatke koji sprečavaju postupanje, pa je Mediteranski sportski centar pozvan da u roku od 15 dana dostavi traženu dokumentaciju što nije učinjeno ni pored upozorenja na posljedice propuštanja.

Skupština opštine je još 2014. donijela odluku o formiranju Društva sa ograničenom odgovornošću “Mediteranski sportski centar” čiji je, kako je navedeno, osnivački kapital objekat od 2.74 kvadrata sa velikom sportskom salom sa tribinama, kancelarije za fizičku kulturu i tehničku službu, svlačionicima, te šest poslovnih prostora.

Bonus video: