Udruženje pravnika: Crna Gora 57. od 142 države u svijetu, prema izvještaju stanja vladavine prava

"Indeks vladavine prava mjeri se kroz osam indikatora i to: ograničenja vladinih ovlašćenja, odsustvo korupcije, otvorenost vlade, dostupnost osnovnih prava, red i bezbjednost, sprovođenje zakona, građansko pravosuđe i krivično pravosuđe", navodi se u saopštenju

1957 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Objavljen je izvještaj (indexa) o vladavini prava World Justice Project-a za 2023. godinu, u kojem se po prvi put tretira i stanje vladavine prava u Crnoj Gori i prema novom izvještaju WJP, Crna Gora je rangirana na 57. mjestu od 142 ocjenjivane države u svijetu, saopšteno je iz Udruženja pravnika.

"Crna Gora za 2022. godinu nije bila obuhvaćena Izvještajem o indeksu Svjetskog projekta pravde (World Justice Project), a od država regiona najbolje su bile ocjenjene članice EU Slovenija na 27. i Hrvatska na 39. mjestu. Iza njih su slijedile BiH (50), Makedonija (54) i Kosovo (57) koje su bilježile napredak, dok je Srbija, u odnosu na godinu ranije, na indeksnoj listi imala pad za četiri mjesta (74)", navodi se u saopštenju.

U novom indexu za 2023 godinu, kako stoji u saopštenju, evidentiran je dodatan značajan pad kod država regiona, a najveći pad su imale Srbija koja je pala na 93. mjesto, BiH na 75. i Sjeverna Makedonija 67. mjesto.

"Svjetski projekat pravde mjeri razvoj vladavine prava u zemljama na osnovu prakse, iskustva i percepcije opšte javnosti i znanja pravnih stručnjaka. Po osnovu stručnosti i dosadašnjeg rada na unaprjeđenju vladavine prava, Svjetski projekat pravde (WJP) je izabrao predsjednika Udruženja pravnika Crne Gore profesora Branislava Radulovića kao nacionalnog stučnog konsultanta za 2023. godinu", dodaje se u saopštenju

Indeks vladavine prava mjeri se kroz, kako se navodi, osam indikatora i to: ograničenja vladinih ovlašćenja, odsustvo korupcije, otvorenost vlade, dostupnost osnovnih prava, red i bezbjednost, sprovođenje zakona, građansko pravosuđe i krivično pravosuđe.

"Svjetski projekat pravde (WJP), sa sjedištem u Vašingtonu predstavlja nezavisnu, multidisciplinarnu organizaciju koja ima za cilj da unaprijedi znanje, podigne svijest kod javnosti o značaju vladavine prava i s tim u vezi, sprovodi aktivnosti za unaprjeđenje vladavine prava širom svijeta. Ovu organizaciju je osnovao Willian H. Neukom kao predsjednik Američke advokatske komore (ABA), a 2009. godine uz podršku 21 strateškog partnera postaje nevladina organizacija", saopšteno je iz Udruženja pravnika Crne Gore.

Bonus video: