ASK podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Milatovića zbog kršenja zakona

Agencija 26. jula podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv predsjednika Crne Gore zbog nedostavljanja imovinskog kartona u roku od 30 dana od dana stupanja na funkciju

28250 pregleda 41 reakcija 41 komentar(a)
Milatović, Foto: Boris Pejović
Milatović, Foto: Boris Pejović

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) podnijela je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića zbog kršenja zakona.

Agencija je to, kazali su "Vijestima" iz institucije na čijem je čelu Jelena Perović, učinila još 26. jula, jer Milatović nije dostavio izvještaj o imovini i prihodima u roku od 30 dana od dana stupanja na funkciju.

Milatović je potvrdio "Vijestima" da je zaboravio da podnese izvještaj o imovini i prihodina mjesec dana po preuzimanju funkcije.

"U prvoj polovini godine podnio sam redovni godišnji izvještaj o imovini bi prihodina i vanredni kao predsjednički kandidat Zaboravio sam da podnesem još jedan kad sam preuzeo funkciju", precizirao je Milatović.

On je istakao da je izvještaj podnio odmah nakon što mu je "stigla informacija da je Agencija apokrenula prekršajni postupak".

Prema juče objavljenim podacima na sajtu Agencije, Milatović je prijavio da mjesečno zarađuje 1.932 eura. Prijavio je i da od rentiranja stana prihoduje 550 eura, a da je od predavanja na Univerzitetu u Luksemburgu u januaru ove godine zaradio 3.000 eura.

Predsjednik je vlasnik stana od 46 metara kvadratnih. Drugu nekretninu od 68 kvadrata, prema podaima, dijeli sa suprugom Milenom. Milatović je prijavio I da je vlasnik kuće u izgradnji površine 107 kvadrata, a da je naslijedio 9.500 metara kvadratnih zemljišta.

Milatović na računima ima više od 24.000 eura, a njegova supruga više od 9.700. Predsjednik je kreditno zadužen u iznosu od 80.000 eura, sa ratom od 550.

Milatović nije dao uvid u bankovne račune.

To nije učinio ni njegov prethodnik Milo Đukanović, a Agencija provjerava kada je okončan ostavinski postupak, nakon kojeg je bivši predsjednik naslijedio trećinu stana i vikendice, ali i ušteđevinu od više od 33.000 eura.

Prema Zakonu, funkcioner je dužan da u roku od 30 dana od promjene imovine veće od 5.000 eura dostavi poseban izvještaj.

Prema podacima sa sajta Agencije, Đukanović to nije uradio.

Iz njegove kancelarije saopšteno je da su promjene u izvještaju koji je dostavio u oktobru nastupile “kao rezultat nedavnog ostavinskog postupka nakon smrti majke”.

“Agencija, po službenoj dužnosti, vrši provjeru izvještaja o prihodima i imovini bivšeg javnog funkcionera Mila Đukanovića, tokom koje će, između ostalog, biti utvrđene i okolnosti na koje se Vaše pitanje odnosi”, odgovorili su iz Agencije.

Đukanović je izvještaj po odlasku sa funkcije trebalo da dostavi najkasnije do kraja juna, ali je to učinio 11. oktobra.

Iz Agencije su ranije objasnili da je od njih prethodno tražio mišljenje, a da je imovinski izvještaj dostavio tek nakon što je dobio odgovor te institucije.

Bonus video: