Obećanje 44. Vlade: Više škola, vrtića, bolje plate prosvjetarima, digitalne tehnologije u učionici

Spajićeva Vlada planira i veća ulaganja u nauku, istražvanje i inovacije, približavajući se na taj nacin potpunoj integraciji u Evropski istraživački prostor (ERA) i pozicionirajući se kao kredibilan partner Evrope u primjeni Nove agende inovacija

30963 pregleda 212 reakcija 28 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vlada mandatara Milojka Spajića obećava da će vratiti dostojanstvo prosvjetnim radnicima, poboljšati školsku infrastrukturu, ali i unaprijediti nastavni proces sa učenikom u centru i to uz korišćenje digitalnih tehnologija u procesu nastave i učenja, kao “preovlađujućim nacinom rada u obrazovno-vaspitnim ustanovama”.

To stoji u Programu rada 44 Vlade, koji je Spajić dostavio Skupštini Crne Gore.

Kad je u pitanju predškolsko obrazovanje, buduća vlast tvrdi da će obezbijediti bolju dostupnost “kako u domenu infrastrukture, tako i u domenu vaspitno-obrazovnog kadra, kako bismo roditeljima omogucili nesmetane uslove za rad, a djeci adekvatnu njegu i vaspitanje u sigurnom ambijentu”.

“Na osnovu temeljne analize stanja obrazovnog sistema u Crnoj Gori, a imajući u vidu iskazane stavove prosvjetne javnosti o nedovoljnoj zastupljenosti pojedinih grupa predmeta u osnovnoj školi, dosadašnje rezultate u međunarodnom testiranju PISA, izazove u sprovođenju nacionalnog testiranja, eksternih provjera znanja i eksternih ispita učenika, nedovoljno korišćenje rezultata tih provjera kao i stanje u srednjem obrazovanju, kreiraćemo adekvatan strateški i zakonodavni okvir i sprovesti reforme u ovim oblastima”, stoji u ekspozeu mandata Spajića.

Obećava i nastavni proces “sa učenikom u centru”, afirmisanje učenja stranih jezika, sticanje digitalnih vještina, učenje kroz rješavanje problema, ali i razvijanje kritičkog mišljenja i empatije.

“Zalagaćemo se da kvalitetno obrazovanje bude dostupno svima, a posebnu pažnju ćemo posvetiti stvaranju mehanizama za intenzivnije uključivanje djece iz ranjivih grupa, kao i djece sa posebnim obrazovnim potrebama u obrazovni proces. Obezbijedićemo kvalitetniji pristup vannastavnim aktivnostima u okviru školskog kurikuluma sa posebnim akcentom na sport, umjetnost…”, navodi se u ekspozeu.

Tvrde i da će realizovati velike infrastruktume projekte - izgradnju novih i rekonstrukciju postojecih vrtića, škola i fakulteta, kao i izgradnju adekvatnih pratećih sadržaja koji mogu dodatno unaprijediti kvalitet obrazovnog procesa na svim nivoima.

“Borićemo se protiv birokratizacije obrazovanja i sprovesti mjere koje će afirmisati profesionalizaciju, autonomnost i transparentnost svih obrazovnih ustanova…”.

Buduća Vlada planira i uvođenje novih mehanizme za uređenje sistema priznavanja inostranih obrazovnih isprava “kako bi ovaj proces bio mnogo brži i efikasniji, posebno imajući na umu sve izraženiju mobilnost zapošljavanja”.

Navode i da će kreirati nova strateška i zakonska rješenja u oblasti visokog obrazovanja, uz insistiranje na kvalitetnijoj primjeni Bolonjske deklaracije i usklađivanju sadržaja studijskih programa sa aktuelnim trendovima i kretanjima na globalnom tržistu, ali i usklađivanju modela studija visokog obrazovanja sa potrebama savremenog tržista rada. Dodaju i da će podsticati akreditaciju novih studijskih programa, posebno onih na engleskom jeziku.

Spajićeva Vlada planira i veća ulaganja u nauku, istražvanje i inovacije, približavajući se na taj nacin potpunoj integraciji u Evropski istraživački prostor (ERA) i pozicionirajući se kao kredibilan partner Evrope u primjeni Nove agende inovacija.

“Unaprijedićemo zakonski i strateški okvir koji se odnosi na naučnoistraživačku djelatnost, kojim ćemo afirmisati istraživačku profesiju, podstaći i osnažiti položaj naučnika, otvoriti nove mogućnosti za podrsku razvoju nauke i istraživanja kroz različite programe i projekte…”, navodi se u ekspozeu.

Zahvaljujući Regionalnom centru za sajber bezbjednost, ističe se u ekspozeu, promovisaćemo Crnu Goru kao regionalni hab za edukaciju iz ove veoma važne oblasti.

Bonus video: