Ekspozeom najavljeno: Kraće radno vrijeme, bolja socijalna zaštita, "Kuća solidarnosti"...

Nova Vlada, kako navodi Spajić, radiće na jačanju i razvijanju servisa i usluga socijalne i zdravstvene zaštite, „u cilju što kvalitetnije deinstitucionalizacije, kroz usluge hraniteljstva i male kućne zajednice”

47551 pregleda 109 reakcija 63 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kraće radno vrijeme, minimalna penzija sa kojom može da se dostojno živi, kvalitetniji sistem socijalne i zdravstvene zaštite, obrazovanje za svu djecu... neke su od najava mandatara Milojka Spajića koja on navodi u ekspozeu dostavljenom Skupštini Crne Gore.

„Kada su u pitanju politike koje se odnose na zaštitu prava građana, Vlada će akcenat staviti na: poboljšanje, dostupnost i kvalitet socijalne i zdravstvene zaštite i obrazovanja za svu djecu, kao i sprečavanje svih oblika nasilja nad djecom uvođenje posebnih mjera zaštite djece od vršnjačkog i svih ostalih oblika nasilja”, piše u tom dokumentu.

Nova Vlada, kako navodi Spajić, radiće na jačanju i razvijanju servisa i usluga socijalne i zdravstvene zaštite, „u cilju što kvalitetnije deinstitucionalizacije, kroz usluge hraniteljstva i male kućne zajednice”.

Najavili su otvaranje skloništa za žrtve prosjačenja i žrtve trgovine ljudima, reviziju svih hraniteljstava.

Spajić navodi da će biti izgrađena i „Kuća solidarnosti” za roditelje djece oboljele od karcinoma i drugih teških bolesti, kada dolaze iz drugih djelova Crne Gore, a liječenje u Kliničkom centru je dugotrajno.

„Cilj Vlade je unapređenje i uvođenje novih usluga za odrasla i stara lica u međuresorskoj saradnji kako bi starost svih naših građana bila što ugodnija, na način što će minimalna penzija biti dovoljna za dostojan život”, navodi Spajić u ekspozeu.

Najavljuje i razvoj integrisanih socijalnih usluga, nadogradnju i održavanje socijalnog kartona (ISSS).

„Uvešćemo kraće radno vrijeme... Bavićemo se efektivno suzbijanjem svih oblika diskriminacije i stvaranjem uslova za uživanje jednakih prava u svim oblastima života licima s invaliditetom. Donijećemo zakon o jedinstvenom vještačenju invaliditeta”, navodi Spajić u ekspozeu i dodaje da će uspostavljanjem novog sistema, lica sa invaliditetom pravednije i lakše ostvarivati svoja prava.

Specijalizovane usluge najavio je i za žrtve porodičnog i rodno zasnovanog nasilja, među kojima prepoznaje žene, djecu, djevojke i žene OSI, LGBT, Romkinje i Egipćanke, žene iz ruralnih područja...

„Organizovaćemo dodatne edukacije koje se odnose na borbu protiv svih oblika diskriminacije i nasilja. Radićemo na jačanju saradnje i povjerenja nevladinog sektora, posebno u oblasti kreiranja zakonskih okvira... a intenzivno ćemo raditi i na procesu digitalizacije svih usluga u ovoj oblasti”, piše u ekspozeu.

Novi portal eUprave, administracija bez papira, dvije agencije, dva data centra...

Nova Vlada uspostaviće novi jedinstven portal za sve usluge javne uprave, uvešće sistem administracije bez papira, izgraditi dva Data centra, formirati dvije agencije - Agencije za informaciono-komunikacionu infrastrukturu i digitalizaciju i Agencije za sajber bezbjednost...

To su neki od planova koji su navedeni u ekspozeu Spajića.

On najavljuje reformu inspekcijskih službi, digitalizaciju i razvoj e-uprave i e-servisa i otvorenu javnu upravu.

"Digitalna transformacija će biti jedan od najvažnijih prioriteta Vlade u 44. mandatu. Fokus će biti na implementaciji digitalne uprave po mjeri građana, zasnovanoj na bezbjednoj infrastrukturi i ključnim sistemima za bržu i lakšu upotrebu elektronskih usluga. Radićemo na smanjenju birokratije, optimizaciji i pojednostavljenju procedura uz pažljivu analizu potreba poslovne zajednice, a sve u cilju daljeg razvoja digitalne ekonomije, ali i jačanja ekonomskog rasta”, najavljuje Spajić.

Dodaje da će biti uspostavljen koncept digitalne Vlade, „implementacijom novog softverskog rješenja za elektronsko upravljanje dokumentima unutar i između organa državne uprave”.

"Kroz implementaciju regionalnih i međunarodnih sporazuma osnažićemo saradnju i omogućiti razmjenu elektronskih dokumenata sa zemljama regiona. Posebnu pažnju ćemo usmjeriti na unaprjeđenje kapaciteta i sposobnosti za digitalnu transformaciju Crne Gore i podizanje svijesti crnogorskog društva o značaju i benefitima procesa digitalizacije”, piše u ekspozeu.

Uloga Agencije za informaciono-komunikacionu infrastrukturu i digitalizaciju, čije je formiranje Spajić najavio, je „da poveže na jednom mjestu informaciono-komunikacione stručnjake i tehnološke resurse”

"Kako bi implementacija digitalizacije bila što efikasnija, a sva ministarstva i uprave u nadležnosti vlade imala jedan kanal za sprovođenje zahtjeva”, navodi on.

Agencija za sajber bezbjednost će, dodaje, sa Vladinim CIRT-om „biti garant bezbjednosti građana u sajber prostoru i osigurati bezbjedno okruženje za investiciona ulaganja".

Spajić je najavio i osnivanje Nacionalne akademije za javnu upravu, kao centralne institucije stručnog usavršavanja u toj oblasti.

Bonus video: