U nikšićkoj narodnoj kuhinji obroci ponovo od 5. novembra

Nakon četvoromjesečne pauze, Narodna kuhinja u Nikšiću ponovo će spremati hranu za korisnike

6425 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Nakon pauze od 1. jula, vrata narodne kuhinje u Nikšiću 5. novembra biće ponovo otvorena za sve korisnike.

“Jedan dio naših korisnika je ljetos sezonski radio, pa smo 1. jula prestali sa spremanjem toplih obroka, ali smo svima koji su nam se obratili za pomoć dijelili pakete hrane. Adaptiramo prostor, jedan volonter je imao smrtni slučaj, a drugi zdravstvenih problema, tako da smo morali da napravimo pauzu od mjesec i po. Mislim da je, poslije toliko rada, to zasluženo”, kazala je za “Vijesti” Konstantina Vojinović, direktorica nevladine organizacije (NVO) “Izvor života” koja je u julu 2019. godine otvorila narodnu kuhinju.

Prema njenim riječima, očekuju da broj korisnika bude oko 230, i ističe da taj broj varira u zavisnosti od godišnjeg doba - ljeti ih je manje, a zimi više, i kreće se od 200 do 270, ne računajući prve dvije godine korona virusa kada ih je bilo oko 440.

“Što se hrane tiče nećemo imati problem, jer imamo donatore koji su obezbijedili namirnice do kraja godine. Imamo jedino problem sa napajanjem električnom energijom i očekujemo da nam Opština i Elektroprivreda pomognu”, kazala je Vojinović.

Iako je, kako ističe, prestala da broji, jer brojke ne znače ništa, svjesna je da su do sada spremili više od 600 hiljada obroka i 40 hiljada humanitarnih paketa.

“Naši korisnici su uglavnom socijalni slučajevi i penzioneri sa malim primanjima. Ministarstvo rada i socijalnog staranja treba da se pozabavi tim, da ti ljudi imaju bezbrižnu starost”, kazala je direktorica NVO “Izvor života”.

Mada je prilikom otvaranja narodne kuhinje izrazila nadu da ista nakon godinu bude zatvorena, jer više neće postojati potreba za njom, danas je svjesna da će uvijek biti narodnih kuhinja.

Bonus video: