Traže legalizaciju trgovine krevetima?

Manja grupa studenata juče protestovala ispred Ministarstva prosvjete, a žalili se i na Fejsbuku

10162 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Ministarstvo prosvjete
Foto: Ministarstvo prosvjete

Zvanični zahtjevi manje grupe studenata, o čemu su juče govorili sa predstavnicima Ministarstva prosvjete, bolji uslovi u domovima i novi objekat u Podgorici, ne poklapaju se sa onim što je zapravo njihova glavna zamjerka - više ne mogu kupovati krevete od kolega koji su smještaj dobili u skladu sa pravilima, ali im nije potreban.

Grupa studenata protestovala je juče ispred zgrade Ministarstva.

Istovremeno, obratili su se i Fejsbuk stranici “Oči Podgorice”, žaleći se na nauslovnost soba, ali i naglašavajući njihov najveći problem - mogućnost da budu izbačeni “jer je kupovina soba zabranjena”.

“Ona (kupovina) je godinama funkcionisala između studenata, a nadležno Ministarstvo prosvjete, uprava doma i Vlada ne preduzimaju nikakve mjere za poboljšanje života u domu, kao i za rješavanje trenutne situacije oko smještaja. Nemaju volje ni za proširivanjem kapaciteta u studentskim domovima, što bi se riješilo izgradnjom novog”, tvrde studenti u obraćanju na Fejsbuku.

“Vijesti” su godinama pisale o nezakonitoj trgovini krevetima u studentskim domovima. Taj “posao” je, ukratko, funkcionisao na sljedeći način: na konkurs se jave studenti koji ispunjavaju sve uslove (potvrda o mjestu prebivališta, potvrda on položenim ispitima iz prethodne godine, potvrda o redovnom upisu na određenoj godini studija…), iako im mjesto u domu ne treba. Nakon što mjesto dobiju, prodaju ga onima koji su ostali ispod crte na rang-listi po više stotina eura, u zavisnosti od toga o kojeem je objektu riječ.

“Sve i da se sjutra izgradi novi objekat doma, studenti koji su protestovali ne bi mogli da dobiju sobu jer ne ispunjavaju uslove”, kazao je “Vijestima” jedan od učesnika sastanka studenata i predstavnika Ministarstva prosvjete.

Studenti su se zvanično žalili na diskriminaciju tokom dodjele soba, dotrajalost objekata, loše uslove, ali i mali broj mjesta.

“Ti studenti guraju svoju priču i pokušaće sami za sebe da se izbore. Posrijedi cijele priče stoji jedino rješenje. Legitimizacija postupaka na koje su oni upućivali, a koji su u suštini nelegalni. Sam zahtjev oko ilegalnog iznajmljivanja i kupovine sobe predstavlja najveći problem”, tvrdi izvor “Vijesti”.

Iz Ministarstva je juče saopšteno du “privrženi poštovanju i primjeni Pravilnika koji je usvojen 2023. godine, a koji propisuje način na koji se može konkurisati za smještaj u studenstkim i učeničkim domovima”.

“Generalni direktor Direktorata za visoko obrazovanje i učenički i studentski standard Goran Radević, nedavno je razgovaro sa direktorom i upravnicima objekata Doma učenika i studenata Podgorica. Na sastanku je dogovoreno da se nakon raspodjele smještaja koja će biti izvršena po važećem Pravilniku, razmotri mogućnost za smještaj studenata koji iz različitih razloga nisu ostvarili pravo na smještaj u domovima. Komisije za prijem studenata i učenika u studentske i učeničke domove održale su sastanke na kojima je dogovoreno da će se sve pristigle žalbe razmotriti do kraja mjeseca, a useljenje u domove započeti prvim radnim danom narednog mjeseca”, saopštili su iz tog resora.

Iz Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (UCG) kazali su “Vijestima” da ne žele da komentarišu jučerašnja dešavanja.

Bonus video: