Poslodavci se predstavili studentima na Sajmu stručnog osposobljavanja

Na Ekonomskom fakultetu juče organizovan Sajam stručnog osposobljavanja

3746 pregleda 0 komentar(a)
Sa sajma “Meet and Talk” na Ekonomskom fakultetu, Foto: Nikola Saveljić
Sa sajma “Meet and Talk” na Ekonomskom fakultetu, Foto: Nikola Saveljić

Sajam stručnog osposobljavanja organizovan je kako bi se poslodavci i studenti povezali, a troškovi tokom traženja posla snizili.

To je “Vijestima” juče tokom sajma kazao prodekan te visokoškolske ustanove Jovan Đurašković.

Prema njegovim riječima, oko 35 poslodavaca iz različitih sektora predstavilo je svoju ponudu studentima na Ekonomskom fakultetu.

“Ekonomski fakultet je, dakle, kontakt tačka, odnosno mehanizam koji povezuje studente i poslodavce, dvije strane tržišta”, kazao je Đurašković.

Sajam stručnog osposobljavanja je, kaže on, idealna je prilika da studenti uvide koje im radno mjesto najviše odgovara za “karijerni razvoj”.

“Sa nama su prisutni predstavnici nekoliko banaka, računovodstvenih agencija koje neminovno traže ovaj kadar. Tu su, takođe, i veletrgovci, kao i predstavnici turističkih agencija i preduzeća. Sektorski smo zaokružili tržište, a to je veoma dobro”, pojasnio je Đurašković.

Ni studenti nijesu krili zadovoljstvo što su zavirili u ponudu radnih mjesta različitih poslodavaca.

Za Anastasiju Durković i Vuka Radusinovića, Sajam stručnog osposobljavanja idealna je prilika da prošire znanje i spoznaju tržište rada u Crnoj Gori.

“Tako će studenti bolje raširiti svoje vidike i spoznati dosta novih mogućnosti. Veliki broj poslodavaca se odazvao događaju, a više njih uputilo je danas svoje zaposlene kako bi se upoznali sa našim studentima. Ovo je sjajna prilika za studente da se informišu o prilikama koje im pruža tržište rada u Crnoj Gori”, kazala je Durković.

Radusinović smatra da su inicijative poput ove značajne za studente, ali i poslodavce, i da svi imaju uzajamnu korist od njih.

“Nama ovakvi događaji pomažu da ranije dođemo do radnog mjesta, čak i prije nego što završimo fakultet. Na taj način možemo da utvrdimo koji su nam poslodavci i radna mjesta primamljivi, a koje želimo izbjeći”, kazao je Radusinović.

Poslodavci su, takođe, zadovoljni odazivom studenata, a smatraju i da je Sajam stručnog osposobljavanja sjajna prilika da budu upoznati sa svime što im se nudi u firmama.

Bonus video: