Policija i tužilaštvo utvrđuju ko je tri psa bacio u kontejner

Upoznati sa slučajem mučenja i ubijanja životinja u naselju Donja Gorica u Podgorici

7948 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Osnovni tužilac u Podgorici obaviješten je o ubistvu dva i pokušaju ubistva trećeg psa u naselju Donja Gorica u Podgorici i policiji je naloženo da preduzme sve u cilju identifikacije učinilaca tog krivičnog djela, to su “Vijestima” rekli iz podgoričkog tužilaštva.

“Povodom predmetnog događaja obaviješten je državni tužilac, koji je naložio policiji da preduzme sve zakonom predviđene radnje radi identifikacije učinilaca ovog krivičnog djela”, rekli su redakciji. Iz Uprave policije, gdje su aktivisti za zaštitu životinja podnijeli prijavu za zlostavljanje, mučenje i ubistvo psa, nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” upućena 21. oktobra.

Aktivisti su prijavili da su 18. oktobra na Bulevaru 21. maja, u podgoričkom naselju Donja Gorica, ubijena dva psa, a da su trećeg zaposleni u podgoričkoj “Čistoći” izvukli živog iz kontejnera.

Snimak sa video nadzora dostavljen nadležnima
Snimak sa video nadzora dostavljen nadležnimafoto: Facebook

Kako je navedeno, i psi koji su nađeni mrtvi, nalazili su se u kontejneru.

Aktivisti, na osnovu kazivanja komšija i snimaka sa videonadzora, imaju sumnje da je počinilac S. M., koji živi u komšiluku gdje su životinje nađene. Te informacije naveli su u prijavi.

“Molim da se ovo lice procesuira nadležnim organima i kazni po zakonu, da se ovakve stvari i zlostavljanje ne dešavaju”, navodi se u tekstu prijave, koju je, u ime više aktivista, podnijela Tamara Rončević.

U odnosu na ranije slučajeve mučenja i ubijanja životinja, aktivisti su bili mišljenja da ih sudije i tužioci ne uzimaju za ozbiljno. Zbog toga su proteklih godina apelovali i na pooštravanje kazni.

Konkretan predlog više udruženja iniciralo je početkom 2020. godine, ali predlozi da kazna za mučenje i ubijanje životinja, umjesto jedne, bude dvije godine zatvora, nije ušao u izmjene Krivičnog zakonika.

Svoj predlog aktivisti objašnjavaju navodima da se slučajevi mučenja i ubijanja životinja vrlo vjerovatno dešavaju mnogo češće nego što je to zabilježeno i/ili prijavljeno, ali da je praksa pokazala da čak i kada slučaj bude prijavljen, osnovno državno tužilaštvo “uglavnom primjenjuje institut odloženog krivičnog gonjenja, dok se osnovni sudovi u slučaju izricanja osuđujuće presude odlučuju na uslovne kazne”.

“Što potencijalno ohrabruje počinioce da se mnogo lakše odluče”, rekli su ranije iz organizacije “Korina”.

Bonus video: