Plužine: Umjesto pilane, biće formirana biznis zona

Vlasnik prostora besplatno ustupio 45 hiljada kvadrata Opštini Plužine na period od 30 godina

4603 pregleda 3 komentar(a)
Nekadašnja pilana u Plužinama (arhivski snimak), Foto: Svetlana Mandić
Nekadašnja pilana u Plužinama (arhivski snimak), Foto: Svetlana Mandić

Na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Plužine, sa 13 glasova za, dva protiv i sedam uzdržanih, usvojen je Nacrt sporazuma o ustupanju zemljišta bez naknade za formiranje biznis zone u opštini, koja će se nalaziti u selu Donja Brezna, na prostoru bivše pilane.

Riječ je o prostoru od 45 hiljade metara kvadratnih. Pilana, koju je firma “Bast” kupila 2004. godine, pod stečaj je otišla devet godina kasnije.

Predsjednik Opštine Slobodan Delić kazao je za “Vijesti” da su sa vlasnikom tog prostora riješili imovinsko-pravne odnose tako što je bez naknade Opštini, na period od 30 godina, ustupio prostor na korišćenje za potrebe formiranja biznis zone.

Delić
Delićfoto: Svetlana Mandić

“Realizacija samog uređenja prostora biznis zone sprovodiće se fazno. U sljedećoj godini planiramo da uredimo dio prostora koji imamamo na raspolaganju. U narednim godinama, u skladu sa interesovanjem, nastavićemo zaokruživanje biznis zone. Sa uređenjem prostora i njegovim privođenjem namjeni, promovisaćemo prostor biznis zone sa njenim povoljnostima i sigurni smo da će se zainteresovni privrednici javiti i interesovati o mogućnostima dobijanja prostora”, kazao je Delić.

Iako su odbornici opozicije smatrali da se sa odlukom formiranja biznis zone trebalo sačekati, jer je riječ o velikom prostoru u čije sređivanje treba uložiti dosta novca, da održivost projekta nije izvjesna, a da plan nije precizan, Delić smatra da prva faza neće iziskivati velika sredstva.

“S obzirom na to da smo tek riješili imovinsko-pravne odnose, slijedi planiranje uređenja zone. Sa projektom dobićemo i iznos koji je neophodan za kompletno uređenje prostora. S obzirom da će se proces sređivanja odvijati fazno, mišljenja sam da za prvu godinu neće biti neophodna velika sredstva”, rekao je predsjednik Opštine.

Sporazumom je određeno da će Opština investirati u infrastrukturu (saobraćajnu, komunalnu, energetsku i komunikacionu) radi privođenja lokacije namjeni i formiranja biznis zone, kao i da firma “Bast” ima pravo da koristi dio buduće biznis zone bez naknade i bez učešča na javnom pozivu.

“U prethodnom periodu izvršili smo analizu prostorno-privrednih mogućnosti za definisanje jedne ovakve zone i došli smo do zaključka da je najbolji prostor koji može da se stavi u svrhu biznis zone prostor bivše pilane u Breznima. Radi se o prostoru koji po svojoj strukturi i stanju najlakše može da se pretvori u biznis zonu”, kazao je Delić.

Prije dvadesetak godina u Plužinama je radilo oko 1.400 osoba u privredi, danas svega 200, a od šest firmi radi samo Hidroelektrana “Piva”.

“Značaj formiranja biznis zone za opštine sa uništenom privrednom djelatnošću kao što su Plužine, može biti velika. U suštini, to predstavlja jedinu mogućnost da se makar pokuša pokrenuti nešto od industrijske djelatnosti i ponuditi potencijalnom investitoru. S obzirom da je drvo vrijedan repromaterijal sa kojim Plužine raspolažu, prostorno uređen ambijent može motivisati potencijalnog investitora da razmotri mogućnosti ulaganja u našu opštinu. Ako uzmemo i mjere podrške koje daje Uredba, onda smo uradili sve što je u našoj moći da privučemo potencijalnog investitora”, kazo je Delić.

Šumarstvo je nekada bilo okosnica razvoja Pive, a devedesetih godina prošlog vijeka u Pilani i u Šumarstvu radilo je skoro 230 radnika.

Bonus video: