Nova operaciona sala na Klinici za očne bolesti

"U rekonstrukciju prostora i opremanje sale uloženo preko 305 hiljada eura, od čega je više od 291 hiljade obezbijedila Vlada"

6185 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Sa otvaranja nove operacione sale na Klinici za očne bolesti, Foto: Vlada Crne Gore
Sa otvaranja nove operacione sale na Klinici za očne bolesti, Foto: Vlada Crne Gore

Na Klinici za očne bolesti Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) danas je otvorena nova operaciona sala, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Iz KCCG su kazali da je u rekonstrukciju prostora i opremanje sale uloženo preko 305 hiljada eura, od čega je više od 291 hiljade obezbijedila Vlada.

Kako su naveli, preostali dio novca donirali su prijatelji KCCG-a - firme „Osmi red“ blizu 6,2 hiljade i „Heliant“ preko osam hiljada eura.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić je, na svečanom otvaranju nove operacione sale, kazao da je danas veliki dan za crnogorsko zdravstvo i da nastavljaju opremanje zdravstvenih ustanova i unapređenje zdravstvenog sistema.

„Otvaramo još jednu operacionu salu gdje ćemo značajno unaprijediti rad Očne klinike, koji je bio kvalitetan i u prethodnom periodu“, kazao je Šćekić.

On je istakao da je zadovoljan rezultatima koje postiže Očna klinika.

Šćekić je kazao da je Vlada sa razlogom imala sluha za potrebe medicinskih profesionalaca iz KCCG.

Kako je rekao, opredijeljeni novac je uložen na najbolj način, s ciljem brže i kvalitetnije zdravstvene zaštite pacijenata.

„Pacijenti sada, kada je Očna klinika dobila još jednu operacionu salu, neće morati da se upućuju u inostranstvo za određene procedure već će se one u skladu sa najvišim medicinskim standardima obavljati ovdje“, rekao je Šćekić.

Iz KCCG je saopšteno da je Šćekić medicinskom osoblju Klinike za očne bolesti poklonio ikonu Svete Petke da ih, kako je kazao, čuva dok obavljaju najhumaniji posao.

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović rekla je da ta zdravstvena ustanova i tokom ove godine sa uspjehom ostvaruje visoko postavljene ciljeve.

Ona je kazala da, osim što rade na postojećem objektu KCCG-a, imaju i pet objekata koji su u fazi izgradnje ili su u pripremi za izgradnju.

„Veoma smo zahvalni da je Vlada izdvojila gotovo cijelu sumu novca koja nam je bila neophodna za stvaranje treće operacione sale u okviru Klinike za oftamologiju“, rekla je Radulović.

Ona je istakla da je Klinika za oftamologiju "jedno od brojnih mjesta" koje su unaprijedili.

Direktorica Klinike za očne bolesti Jelena Radojičić podsjetila je da je ta organizaciona jednica KCCG-a 2017. godine otvorila dvije operacione sale, čime su rad na Klinici učinili lakšim i efikasnijim.

„Dobijanjem tih sala intenzivirao se rad na Klinici i to pokazuju podaci o broju operacija koje uradmo na godišnjem nivou“, rekla je Radojičić i dodala da su samo prošle godine uradili više od 4,5 hiljada operacija i uveli preko 15 novih hirurških procedura.

Kako je kazala, intezivnim radom na Klinici, tokom jula i avgusta ove godine, uspjeli su da listu čekanja za operaciju katarakte svedu na manje od mjesec.

"Čime smo opravdali i titulu najefikasnije klinike KCCG koju smo dobili u decembru 2022. godine", dodala je Radojičić.

Bonus video: