Roman četrnaestogodišnjakinje promovisan u Bijelom Polju

“Među nama je vunderkind koji nam je prestavio svoje rječitvorje”

6868 pregleda 53 reakcija 5 komentar(a)
Detalj sa promocije romana “Okreni kazaljku” četrnaestogodišnje Anastasije Kovačević u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Detalj sa promocije romana “Okreni kazaljku” četrnaestogodišnje Anastasije Kovačević u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković

U prepunom holu Osnovne škole “Dušan Korać” u Bijelom Polju večeras je predstavljen prvijenac “Okreni kazaljku” četrnaestogodišnje Anastasije Kovačević.

O romanu su govorili književnica Olga Dabović - Klikovac, književnik Kemal Musić i profesorica Vida Ristić, koja je bila moderator programa.

Odlomke iz knjige čitali su učenici Kija Bećirović, Nada Veličković i Marija Kovačević.

Direktorica škole Todora Popović duboko vjeruje da je ovo samo početak jednog ozbiljnog stvaralaštva.

Detalj sa promocije romana
Detalj sa promocije romanafoto: Jadranka Ćetković

“Anastasija Kovačević, sada već učenica 9. razreda je još tokom prvih školskih koraka počela da se izdvaja talentima, odvornošću i potpunom posvećenošću svemu što škola podrazumijeva. Odmalena je pokazivala ljubav prema pisanju, ali i nadarenost na mnogim drugim poljima. Uspješan je literarni stvaralac, recitatorka i besjedničarka, a kao potvrda tome govore i mnoge nagrade na opštinskom i državnom nivou. Mogu reći da nas je iznenadila svojom ambicijom i željom da ljubav prema pisanoj riječi pretoči u roman. Svoj neosporivi talenat ona nedvosmisleno potvrđuje od prve do posljenje stranice romana, a sa mnom će se složiti svi koji su imali priliku da isti pročitaju”, kazala je Popović.

Detalj sa promocije romana
Detalj sa promocije romanafoto: Jadranka Ćetković

Olga Dabović Klikovac je istakla da je među nama jedan vunderkind, koji spretan u riječima, poput Mocarta na dirkama, predstavlja svoje rječitvorje, zamišljeno kao romanotvorje.

“No to bi, ipak, bio preveliki zalogaj za ovako malo životno, misaono i emocionalno iskustvo autorovo. No stala je Anastasija, uspravila se i kidisala svim onim književno teorijskim barikadama romansijerstva koje zahtijeva široku građu: istorijsku, sociojalnu, psihološku, emocionalnu, izmaštanu... i posebno lirsko misaono jedinstvo, kao i sklad misli i izraza koji mora biti brušen do najsuptilnijeg unutrašnjeg sjaja, eliptično sveden do kondenzacija iz kojih se osjeća ljudska zrelost, metaforička i simbolička sprega, intelektualna zrelost i čista, i lirska, i misaona čovjekova supstanca”, kazala je Dabović Klikovac. Musić je naveo da roman “Okreni kazaljku” možemo čitati kao cjelinu, ali i svako poglavlje može funkcionisati zasebno, što je karakteristika takozvanog fragmentarnog ili mozaik romana.

Detalj sa promocije romana
Detalj sa promocije romanafoto: Jadranka Ćetković

“U ovom romanu Anastasija se bavi raznim temama koje zaokupljaju današnje društvo. Jedna od njih je digitalizacija, u koju smo se potpuno uklopili. Otuđujemo se, zahvaljujući savremenoj tehnologiji… U svom pisanju Anastasija slijedi najbolje primjere pripovijedanja, usmenog i pisanog, koji je svojstven prostoru u kojem je rođena. To je kraj, kako reće Ćamil Sijarić, ‘u kojem se teško živi a lijepo govori’. Taj pripovijedački dar Anastasija izkazuje na početku i kraju romana, kada se njena mašta tako lijepo igra sa jednim jesenjim listom”, naveo je Musić.

“Pored toga što je originalan, ovaj roman je i prikaz različitih događaja u okviru romana koji govori o drugarstvu. Iako tako mala mala možemo zaključiti da se govori o jasno postavljenoj granici između dobrog i lošeg, gdje se stiče utisak o vječitoj borbi prošlog, sadašnjeg i budućeg, prikazujući događaje koji su se zbili u nekim dalekim svjetovima, poznatim destinacijama, poput Londona, Rima i Kine, pri tom, sjećajući se i spominjući svoje pretke. Takođe, kada govorimo o glavnom liku, gdje ona kao jedna hrabra djevojčica biva glas razuma drugim učesnicima događaja, svojim drugarima i izlazi kao pobjednik svake nepredviđene situacije”, kazala je prof. Vida Ristić.

Anastasija se zahvalila svim, posebno profesorima i njenim drugarima i drugaricama koji su u velikom broju uljepšali prikaz njenog prvijenca. Veoma uspješna prodaja knjige po cijeni od pet eura namijenjena je djeci u Maloj grupnoj zajednici u Bijelom Polju.

Bonus video: