Ko vrati stari, dobiće 100 eura za novi uređaj

Iz Eko fonda predstavili rad i najavili i nove projekte za podršku građanima

250090 pregleda 63 reakcija 9 komentar(a)
Sa jučerašnjeg radnog doručka, Foto: Damira Kalač
Sa jučerašnjeg radnog doručka, Foto: Damira Kalač

Fond za zaštitu životne sredine (Eko fond) objaviće javni poziv kojim će građanima omogućiti da, uz subvenciju i vraćanje starih, kupe nove energetski efikasne električne uređaje za domaćinstva.

To je, pored ostalog, juče najavio izvršni direktor Draško Boljević, na radnom doručku sa novinarima.

“Ukoliko imate staru veš mašinu, staru mašinu za suđe, za pranje veša, vi ćete za kupovinu novog energetskog uređaja kod ovlašćenih distributera dobiti vaučer od Eko fonda od 100 eura”, rekao je on, dodajući da je u toku poziv za prodavce, koji će moći da nude vaučere, a da će nakon toga biti objavljen i poziv za građane.

Prema riječima Boljevića, ideja je da kada se građaninu isporuči novi proizvod, on stari da trgovcu, koji je u obavezi da uređaj odloži na za to predviđenu lokaciju.

“To će biti uslov da građani dobiju vaučer”, rekao je on.

Tokom druženja sa novinarima, iz Eko fonda su predstavili i druge aktivnosti i, pored ostalog, kazali da očekuju da u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine bude formiran katastar zagađivača, čija je obaveza plaćanje i eko naknada, od kojih se, pored ostalog, finansira rad fonda.

Govorili su i o javnim pozivima putem kojih Eko fond pomaže nevladine organizacije, građane i lokalne samouprave.

Ideja je da kada se građaninu isporuči novi proizvod, on stari da trgovcu, koji je u obavezi da uređaj odloži na za to predviđenu lokaciju

Jedan od njih, poziv za sanaciju divljih deponija, kako su rekli, ne nailazi na interesovanje opština, čak i kad one takve programe predvide svojim godišnjim programima.

Za sanaciju divljih deponija, Eko fond opredjeljuje 300.000 eura, odnosno 34.000 po projektu. Sa druge strane, kažu iz Eko fonda, lokalne samouprave zainteresovane su za sredstva koja fond opredjeljuje za nabavku komunalne opreme.

Za sanaciju divljih deponija javilo se svega pet opština. Prema riječima Boljevića, interesovanja nema više, jer Eko fond u naredne tri godine od davanja podrške zadržava pravo kontrole trošenja novca.

Bonus video: