Napad na policiju na Koniku: Kamenicama čuvali drugaricu

Na automobilu Uprave policije pričinjena materijalna šteta, u ODT-u Podgorica formiran predmet protiv dvije osobe

73724 pregleda 294 reakcija 14 komentar(a)
Na autu policije pričinjena materijalna šteta (Ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Na autu policije pričinjena materijalna šteta (Ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Više osoba pokušalo je da spriječi policajce da maloljetnu V. D. vrate u Centar za djecu i mlade “Ljubović”, u Podgorici, i tom prilikom uništili su službeno vozilo Uprave policije (UP) marke “opel astra”.

Informacija je “Vijestima” potvrđena iz policije i Osnovnog državnog tužilaštva (ODT), koje je formiralo predmet tim povodom.

Sporni događaj desio se u četvrtak, u naselju Konik.

“Službenici Odjeljenja bezbjednosti Podgorica postupali su po prijavi da se maloljetna osoba udaljila iz Centra za djecu i mlade ‘Ljubović’, a nakon lociranja maloljetnice u jednom naselju u Podgorici, više osoba je pokušalo službenike policije da spriječi u vršenju službene radnje. Dva lica su tom prilikom upotrebom kamenica pričinila materijalnu štetu na službenom vozilu. Od dva lica su prikupljena obavještenja u službenim prostorijama”, kazali su “Vijestima” iz Uprave policije.

Dodali su da je o događaju obaviješten državni tužilac.

“Koji je naložio da se protiv ta dva lica podnese krivična prijava... Maloljetnica koja se potraživala je juče vraćena u ‘Ljubović’”, rekli su iz UP, na čijem je čelu Nikola Terzić.

Iz ODT Podgorica kazali su da je ovim povodom u tom tužilaštvu formiran predmet protiv dva lica zbog krivičnog djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti i krivičnog djela uništenje i oštećenje tuđe stvari.

Maloljetna V. D. koju je policija prije dva dana vratila u “Ljubović” iz te vaspitne ustanove samovoljno se udaljavala više puta. Posljednji, treći put, napustila je “Ljubović” u septembru, dan pošto je vraćena u Centar.

V. D. i njena maloljetna sestra smještene su u tu ustanovu rješenjem Centra za socijalni rad Podgorica u julu. Smještaj je uslijedio nakon što su maloljetnice i njihova majka osumnjičene da su počinile krivično djelo trgovina ljudima.

Uprava policije saopštila je 24. jula da je D. D. (41) sa Kosova uhapšena zbog sumnje da je izvršila krivično djelo trgovina ljudima, a da su zbog sumnje da su izvršile isto djelo, krivične prijave podnijete i protiv njene dvije maloljetne ćerke.

Kako su saopštili tada iz UP, sumnja se da je uhapšena D. D. izvršila pomenuto djelo na štetu ženske osobe stare 14 godina.

Iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici ranije su “Vijestima” rekli da je formiran predmet protiv jednog punoljetnog lica D. D. i dva maloljetna lica zbog krivičnog djela trgovina ljudima.

Zbog toga što se ranije u 12 dana dva puta samovoljno udaljila iz ustanove, iz “Ljubovića” su postupajućoj tužiteljki uputili molbu da se razmotri svrha takvog vida smještaja, “pogotovo imajući u vidu njene lične karakteristike i krivično djelo za koje se sumnjiči”.

Po smještanju u “Ljubović” maloljetnica koje su osumnjičene za trgovinu ljudima, otvoreno je pitanje o valjanosti plana države da na lokaciji gdje se smještaju maloljetni počinioci krivičnih djela nalazi i sklonište za djecu koja su žrtve. Plan je da se sklonište nalazi u krugu “Ljubovića”.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, osim što su prije nekog vremena odgovorili da je u toku evaluacija pristiglih prijava, nisu više odgovarali “Vijestima”, pa nije poznato ko su ponuđači za posao rekonstrukcije jedne zgrade za potrebe skloništa.

Iz tog resora uvjeravaju da će “korisnici usluge skloništa biti fizički odvojeni i neće imati kontakt sa korisnicima drugih usluga” koje pruža “Ljubović”.

Rješenje su ranije kritikovali iz Unicefa i kazali da taj UN fond apeluje godinama da prestane smještanje ranjivih kategorija djece u Centar “Ljubović”, jer to nije u skladu sa međunarodnim standardima zaštite prava djeteta.

Bonus video: