Šumarski inspektor u službenoj prepisci vrijeđao kolege i aktiviste

Šumarski inspektor Dragan Marinović nazvao predstavnike EPA i organizacije ASI "pederima"

15018 pregleda 39 reakcija 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Šumarski inspektor Dragan Marinović u prepisci sa kolegama iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uputio je neprimjeren komentar na račun Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) i organizacije Animal Survival International (ASI), i nazvao ih “pederima”.

Iz resora Vladimira Jokovića kazali su da je komentar “nekorektan”, ali i da Ministarstvo nema nadležnost da preduzme bilo šta u konkretnom slučaju.

Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

Sporna prepiska desila se nakon što je predsjednik ASI Dejvid Barit od Direktorata za šumarstvo, tražio da se riješi problem dvije jedinke mrkog medvjeda, koje se nalaze na imanju Miljana Miličkovića, u selu Blizna, nedaleko od Podgorice.

“Na naš apel putem mejl komunikacije stigla su dva odgovora. Jedan, koji je sačinio načelnik Direkcije za lovstvo Miloš Janković, ali i drugi odgovor koji je sačinio službenik Ministarstva Dragan Marinović sljedeće sadržine ‘Odlično!..Treba si oprati i Agenciju, a moga si i bez zadnjeg pasusa... pederi”, rekli su “Vijestima” iz ASI i dodali da je sporni i-mejl poslat na adesu predsjednika ASI, Jankovića, te Dragana Otaševića, generalnog direktora Direktorata za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

“Ovakav uvredljivi rečnik koji se koristi prilikom službene komunikacije između zaposlenih u Ministarstvu poljoprivrede ukazuje na očigledno negativan stav prema našoj organizaciji, ali i dovodi u sumnju objektivnost postupanja cijelog Ministarstva u pogledu zaštite javnog interesa i zaštite dobrobiti životinja. Kao organizacija koja djeluje u velikom broju država i koja je zajedno sa sestrinskom organizacijom ‘Network For Animals’, u projekte u Crnoj Gori uložila značajna sredstva, bili smo zgroženi uvredom koja je upućena na našu adresu”, navode iz ASI.

prepiska
foto: Privatna arhiva

Dodaju i da nikad nisu naišli na situaciju da se državni službenici prema njima odnose sa tako iskazanim nepoštovanjem.

“Smatramo da je naša dužnost da javnost bude obaviještena o ovom događaju i očekujemo primjereno sankcionisanje imenovanog službenika, kao i upućivanje izvinjenja izvršom direktoru Dejvidu Baritu. ASI će se i dalje boriti za životinje koje se drže u zatočeništvu i koje se tretiraju protivno međunarodnim standardima. Nadamo se da će visoki zvaničnici nakon upoznavanja sa ovim problemom preduzeti korake prema zaposlenima, koji te probleme stvaraju i zamijeniti ih odgovornijim ljudima kojima će zaštita dobrobiti životinja biti od primarne važnosti”, kazali su iz međunarodne organizacije za zaštitu životinja.

Marinović nije odgovorio na pitanja “Vijesti”.

Miloš Janković, načelnik Direkcije za lovstvo u okviru Direktorata za šumarstvo, rekao je da je sporni i-mejl koji je Baritu uputio 24. oktobra, njegov odgovor na zahtjev predsjednika ASI od 25. septembra.

“A isti sam radi upoznavanja dostavio direktoru Direktorata Otaševiću i kabinetu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i inspektoru Marinoviću, na privatnu i-mejl adresu, iz razloga što sam bio prisutan prilikom inspekcijskog nadzora koji se u samom odgovoru i pominje. Upoznat sam sa odgovorom Marinovića, koji je izuzetno neprimjeren i nekorektan. Kako nadzor nad radom UIP, shodno Uredbi o organizaciji i načinu rada državne uprave, ne vrši Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, po predmetnom događaju ne može preduzeti nikakve radnje”, rekao je “Vijestima” Janković.

ASI je ranije objavila snimke sa imanja u selu Blizna, na kojima je stariji medvjed Ljubo zatočen u kavezu. Početkom avgusta objavili su i da se na istom imanju nalazi novo meče, što su kasnije potvrdili iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

ASI je tražila da se mladunče “odmah ukloni iz ilegalnog zoološkog vrta”, te kazali da se za tu životinju čim prije mora da naći adekvatan smještaj, gdje bi medvjed mogao biti pripremljen za povratak u prirodu.

Bonus video: