"Tražimo odgovore": Protestna šetnja povodom tragedije na Cetinju, predaće zahtjev MUP-u

"Trideset dana biće vrijeme za koje očekujemo da dobijemo odgovore", kazala je inicijatorka peticije "Markov i Mašanov zakon" Maja Ljiljanić Popović

12928 pregleda 9 komentar(a)
Cetinje (ilustracija), Foto: Shutterstock
Cetinje (ilustracija), Foto: Shutterstock

Protestna šetnja povodom tragedije od 12. avgusta prošle godine, kada je Vuk Borilović ubio deset, a ranio šest osoba, održana je danas na Cetinju.

Građani su i ove nedjelje šetali od mjesta Medovina, gdje se zločin dogodio, pa Njegoševom ulicom do Dvorskog trga gdje su se zadržali podsjećajući na to da “nekih od njih više nema” i “da ništa nije urađeno da se slični događaji ubuduće spriječe”. Zatim su se pored Cetinjskog manastira vratili na mjesto polaska, prenosi Cetinjski list.

Na četvrtoj protestnoj šetnji, porodice stradalih su i danas tražile odgovore kojih ni nakon toliko vremena nema, kazala je za Radio Cetinje inicijatorka peticije "Markov i Mašanov zakon" Maja Ljiljanić Popović.

"Planiramo da Ministarstvu unutrašnjih poslova sjutra predamo zvaničan zahtjev kojim tražimo odgovore na naša pitanja. Trideset dana biće vrijeme za koje očekujemo da dobijemo odgovore, do tada nećemo šetati i čekaćemo u nadi da će neko imati sluha za nas i našu bol", kazala je ona.

Cetinjski list prenosi da je imao uvid u zahtjev u kojem se, između ostalog, navodi da članovi porodica ni poslije 14 mjeseci nisu dobili odgovore na "bezbroj puta postavljena pitanja, niti su nadležni organi preduzeli bilo kakve mjere i aktivnosti, kako bi se ubuduće spriječile slične tragedije".

Oni zahtijevaju od nadležnih da iniciraju donošenje “Markovog i Mašanovog zakona" kojim bi se, između ostalog, značajno pooštrili uslovi za dobijanje dozvole za posjedovanje oružja i to prvenstveno u dijelu obaveznog psihijatrijskog vještačenja od strane državnih ustanova, lica koja podnose zahtjeve.

Takođe, traže da im se dostave kompletne informacije o postupanju/nepostupanju pripadnika MUP-a na dan masovnog ubistva.

Oni su istakli da su svi njihovi zahtjevi usmjereni ka pronalaženju rješenja za efikasnije postupanje i preventivno djelovanje u budućnosti, te da se poboljšaju zakoni i praksa, da se pooštri odgovornost, kako niko više ne bi doživio ono što su oni doživjeli.

"Imamo pravo na istinu, opet budućnosti radi. Naša misija je plemenita za dobro svih gradjana naše države", navodi se u zahtjevu.

Bonus video: