Raspisan tender za adaptaciju stomatoloških ambulanti u školama

Stomatološke ambulante će biti otvorene u 56 škola

4241 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je raspisan tender za Izvođenje radova na adaptaciji stomatoloških ambulanti u osnovnim i srednjim školama.

"U cilju unapređenja preventivne dječije stomatologije, Ministarstvo zdravlja je pokrenulo inicijativu za obezbjeđivanje uslova za ponovno otvaranje stomatoloških ambulanti u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori. U realizaciju ovog značajnog projekta uključene su sve relevantne intitucije kao što su Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo finansija, Fond za zdravstveno osiguranje, Stomatološka komora, Instituta za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja", navodi se u saopštenju.

Sredstva za realizaciju, na inicijativu Ministarstva zdravlja, obezbijeđena su kroz Kapitalni budžet države za 2023. godinu, u iznosu od 2,5 miliona eura.

Iz ministarstva navode da je, nakon obilaska svih škola u Crnoj Gori, urađena analiza i definisan spisak škola koje u ovom momentu ispunjavaju uslove i u kojima je moguće otvoriti stomatološke ambulante.

"U skladu za zakonskom regulativom sprovedeni su pripremni koraci neophodni za realizaciju aktivnosti adaptacije i opremanja prostora u školama u kojim će se otvoriti stomatološke ambulante – pripremljen je projektni zadatak i raspisan tender za izradu projekata adaptacije i opremanja", dodaje se.

Nakom pripremljene projektne dokumentacije, 27. oktobra raspisan je tender za izvođenje radova na adaptaciji stomatoloških ambulanti u osnovnim i srednjim školama procijenjene vrijednost nabavke 1.064.800 eura sa PDV-om, 880.000 eura bez PDV-a.

Detalji tendera dostupni su na sljedećem linku.

Škole u kojima će biti otvorene stomatološke ambulante u Crnoj Gori:

Andrijevica: Srednja mješovita škola; Bar: OŠ "Meksiko", OŠ "Srbija"; Berane: OŠ "Vuk Karadžić", OŠ „Vukašin Radunović“, OŠ „Radomir Mitrović“, Srednja medicinska škola „Dr Branko Zogović“, Bijelo Polje: OŠ „Risto Ratković“, OŠ „Marko Miljanov“, OŠ „Vladislav Sl. Ribnikar“, Srednja elektro-ekonomska škola; Budva: OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša“, OŠ Druga osnovna škola, SSŠ „Danilo Kiš“; Cetinje: OŠ „Njegoš“, OŠ „Lovćenski partizanski odred“; Danilovgrad: OŠ „Vuko Jovović“, OŠ „Njegoš“; Gusinje: OŠ „Džafer Nikočević“; Herceg Novi: OŠ „Ilija Kišić“, OŠ „Orjenski bataljon“, SMŠ „Ivan Goran Kovačić“; Kolašin: OŠ „Risto Manojlović“; Kotor: OŠ „Narodni heroj Savo Ilić"; Mojkovac: SMŠ „Vuksan Đukić“; Nikšić: OŠ „Luka Simonović“, OŠ „Olga Golović“, OŠ „Braća Labudović“, OŠ „Milija Nikčević“, Gimnazija „Stojan Cerović“; Petnjica: OŠ „Mahmut Adrović“; Plav: OŠ „Hajro Šahmanović“; Plužine: Obrazovni centar; Pljevlja: OŠ „Boško Buha“, OŠ „Ristan Pavlović“, Srednja stručna škola; Podgorica: OŠ „Branko Božović“, OŠ „Maksim Gorki“, OŠ „Sutjeska“, OŠ „Štampar Makarije“, OŠ „Vlado Milić“, OŠ „Milan Vukotić“, OŠ „Savo Pejanović“, OŠ „Marko Miljanov“, OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“, Gimnazija „Slobodan Škerović“, Građevinska škola „Inž. Marko Radević“, Srednja ekonomska škola „Mirko Vešović“; Rožaje: OŠ „Mustafa Pećanin“, OŠ „25. maj“, Srednja stručna škola; Šavnik: Obrazovni centar; Tivat: OŠ „Drago Milović“; Tuzi: OŠ „Mahmut Lekić“; Ulcinj: OŠ „Boško Strugar“, OŠ OŠ „Maršal Tito“.

Iz Ministarstva zdravlja su rekli da će, s obzirom da je u fazi pripreme projetne dokumentacije, prilikom obilaska od strane arhitekata utvrđeno da Pomorska škola u Kotoru i OŠ “Dušan Obradović” na Žabljaku ipak ne ispunjavaju uslove za otvaranje stomatoloških ambulanti, obezbijediti prostor u Domovima zdravlja navedenih opština, kako bi djeca iz tih regiona imala jednak pristup stomatološkoj zaštiti.

"U Stručoj medicinskoj školi u Podgorici je procijenjeno da nije potrebno vršiti intervencije jer je sve u funkciji i zadovoljava zahtjevane uslove, te smo u saradnji sa Ministarstvom prosvjete obezbijedili da se u ovoj školi otvori stomatološka ambulante uz omogućeno korištenje postojećeg prostora i opreme", dodaje se.

Iz ministarstva su rekli da, s obzirom da ovaj projekat obuhavata i nabavku medicinske opreme za potrebe rada navedenih ambulanti, raspisivanje tendera za taj segment očekuju početkom ove sedmice.

"Ministarstvo zdravlja nastavlja da aktivno prati ovaj projekat sa željom da u što kraćem roku obezbijedimo uslove za početak radova u premetnim ambulantama", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: