NVO 35mm: Šišević da hitno povuče odluku o pokretanju prekršajnog postupka protiv Batrićevića

"Kao NVO koja već 17 godina radi na zaštiti prava izražavanja, medijskih sloboda i aktivno učestvuje u kreiranju medijske scene u Crnoj Gori kao i njene regulacije - izražavamo zgražavanje atakom na slobodno iskazan stav, slobodu izražavanja i dostojanstvo istoričara Bobana Batrićevica u kom učestvuje tužiteljka Šišević"

4166 pregleda 3 komentar(a)
NVO 35mm, Foto: NVO 35 mm
NVO 35mm, Foto: NVO 35 mm

Nevladina organizacija (NVO) 35mm saopštila je danas da osuđuje pokretanje postupka protiv istoričara Bobana Batrićevića.

Više državno tužilaštvo (VDT) zatražilo je ranije da se pokrene prekršajni postupak protiv Batrićevića zbog stavova iznešenih u kolumni objavljenoj na portalu Antene M.

"Kao NVO koja već 17 godina radi na zaštiti prava izražavanja, medijskih sloboda i aktivno učestvuje u kreiranju medijske scene u Crnoj Gori kao i njene regulacije - izražavamo zgražavanje atakom na slobodno iskazan stav, slobodu izražavanja i dostojanstvo istoričara Bobana Batrićevica u kom učestvuje tužiteljka Šišević (državna tužiteljka Snežana Šišević). Kako smo kroz sve projekte, a posebno kroz najpoznatiji - TV emisiju Robin Hud- uvijek podržavali nezavisnost tužilaca i sudija i generalno podsticajno djelovali na njihov rad- vrlo rijetko komentarišemo kako sudske presude tako i odluke tužilaca. Ovog puta kroz slučaj teksta Batrićevića, pravo na slobodnu riječ, pravo na izražavanje- temelj svakog demokratskog društva- ugroženo je do granice prelaska u klerikalnu diktaturu koja se sprovodi od organa koji bi trebalo da bude jednak prema svima i da, prije svega, goni one koji ugrožavaju ustavni poredak i čine teška krivična djela", ističe se u saopštenju NVO 35mm koje potpisuje Darko Ivanović, izvršni direktor.

On je dodao da u ovom slučaju imaju osnova da govore čak i o namjernom targetiranju.

"U suprotnom bi tužiteljka Šiševic imala pune ruke posla i samo bi se bavila tužbama za izgovorenu riječ i širenje mržnje (ali ovog puta opravdano) da je ikad svratila na klerofašističke portale čiji rad podržavaju pojedine opštine i državna preduzeća. A i to je samo vrh ledenog brijega, jer ne zaostaju u ovoj mrtvoj trci ni političari ni drugi javni poslenici. Kako smatramo ovu odluku skandaloznom i bez presedana, tražimo da Šišević hitno povuče odluku o pokretanju prekršajnog postupka protiv istoričara Batrićevića zbog teksta “Torokanje po Metodologiju i Đaonikiju” u kom je kritikovao neprimjerene stavove mitropolita Joanikija i episkopa budimljansko- nikšićkog Metodija", poručili su iz NVO 35mm.

Poručili su da se radi o ataku na osnovne slobode, demokratiju...

"Ne ulazeći u pravne kvalifikacije za koje smo uvjereni da ne stoje zbog ogromnog broja presuda Evropskog suda za ljudska prava koje brane oštru kritiku i podstiču javnu debatu, tvrdimo da je ovaj postupak atak na osnovne slobode, demokratiju i generalno na sve sto čini zdravo tkivo našeg društva. U ovom momentu moramo stati iza Batrićevića, jer je upravo njegov stav ključni dio demokratskih načela- zbog prava svih nas da imamo jaki vrjednosni sud, koji može da sadrži i dozu pretjerivanja i provokacije- sve dok je utemeljen u činjenicama. U suprotnom, ako ovo prećutimo, usred smo klerikalne diktature. A posljednji put kada smo provjerili, ovo je sekularna država. I namjeravamo da je takvom i održimo", zaključuje se u saopštenju NVO 35mm.

Bonus video: