Rekordni budžet Opštine Ulcinj kraći za 1,6 miliona eura

Odbornici ulcinjskog parlamenta danas o rebalansu, plan prihoda i rashoda sa 17,7 biće sveden na 16,1 milion eura

5918 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Boris Pejovic
Foto: Boris Pejovic

Budžet Opštine Ulcinj za 2023, planiran u rekordnom iznosu na 17,7 miliona eura biće umanjen za 1,6 miliona, odnosno sveden na 16,1 milion eura.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović dao je zeleno svjetlo za usvajanje rebalansa, odnosno nije imao primjedbi na taj akt.

Odbornici će o predlogu odluke o izmjenama i dopunama odluke o Budžetu Opštine Ulcinj za 2023, raspravljati na sjednici SO, koju je predsjednik Ardijan Mavrić zakazao za danas u 12 sati. Na dnevnom redu biće i pitanja i odgovori odbornika.

U obrazloženju predloga odluke, sekretar za budžet i finansije Arian Murati naveo je da su u ovom trenutku procjene da će pojedine stavke prihoda biti prekoračene u odnosu na planirani iznos do kraja godine, te je u skladu sa tom činjenicom, potrebno uravnotežiti budžetske stavke na dio rashoda.

“Rebalans budžeta radi se zbog izmjena propisa koji se odnose na zarade, a koje nijesu bile poznate prilikom donošenja budžeta za 2023. Novim koeficijentima plate su uvećane, pa su shodno tome bruto zarade odlukom o budžetu za 2023, koje su bile planirane 2,3 miliona eura, rebalansom povećavaju na 3,15 miliona eura eura”, kazao je Murati “Vijestima”.

Takođe, predlogom odluke planirani su prihodi od pozajmica i kredita u iznosu od 1,81 euro, što je manje za 3,79 miliona eura u odnosu na prvobitni plan. To je, kako piše u obrazloženju, zato što se kreditna sredstva odobrena kod KfW banke za realizaciju kapitalnog projekta “Vodosnadbijevanje i odvođenje otpadnih voda za opštinu Ulcinj Faza V”, planirana prvobitnim planom, isključuju iz budžeta Opštine. Odnosno, kako se dalje navodi, sredstva ne prolaze preko opštinskog trezora već ih je kreditor direktno uplatio na račun izvođača radova.

Ukupni prihodi od poreza koji su bili planirani u iznosu od 4,7 miliona eura, zbog dobre naplate i realizacije, rebalansom će biti uvećani na iznos od 5,6 miliona eura.

Istovremeno, za manifestaciju “Ulcinjski Mundijal prijateljstva” koju organizuje privrednik i sportski radnik Pavle Pepđonović u saradnji sa mnogim dugim građanima i privrednicima, rebalansom se planiraju sredstva od 40 hiljada eura.

Takođe, za doček Nove godine, umjesto 20 hiljada, iz budžeta će biti izdvojeno 70 hiljada eura.

“Iako se sredstva kod projekta vodosnabdijevanja umanjuju u iznosu 3,5 miliona eura, zbog dobre realizacije, budžet se ne umanjuje za taj iznos, pa će on umjesto planiranih 17,7 miliona eura, iznositi 16,1 milion eura. Istovremeno, realizacija budžeta do danas već je premašila budžet koji je ostvaren u 2022”, kazao je Murati.

Bonus video: