NPCG: Vincek ima potpunu podršku

Reagovanje Nacionalnih parkova na tekst "Vijesti"

6610 pregleda 3 komentar(a)
Foto: NPCG
Foto: NPCG

Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) reagovali su na tekst "Nebriga o zaostavštini Danijela Vinceka: Botanička bašta bez botaničara", objavljen na Nezavisnom dnevniku "Vijesti" i Portalu Vijesti.

Reagovanje prenosimo integralno.

"Uzimajući u obzir sveukupna zalaganja JPNPCG i Uprave NP Biogradska gora koja su usmjerena ka očuvanju Botaničke bašte Dulovine u Kolašinu, počev od novembra 2018. godine pa do danas, smatramo tvrdnje iznijete od strane g-đe Zore Marjanović Vincek, neobjektivnim, nekorektnim i na štetu upravljača.

Ističemo da je JPNPCG posvećeno sprovođenju svih obaveza i aktivnosti koje su definisane Ugovorom o poklonu nepokretnosti sa pravom produživanja, te Sporazumom o regulisanju međusobnih odnosa, ukljućujući i radno angažovanje gospođe Vincek po osnovu ugovora o djelu, stručnog saradnika za održivi razvoj i dvoje zaposlenih zaduženih za održavanje objekta i zelenih površina Botaničke bašte. Takođe ukazujemo da je gospođi Vincek u više navrata predočeno da će svaki put kad smatra da je potrebno da realizuje terenski rad, ona imati podršku Službe zaštite NP Biogradska gora, kao i prisustvo botaničara iz Uprave JPNPCG koji redovno obilaze teren u ovom zaštićenom području.

Ovom prilikom demantujemo i tvrdnje da je gospođa Vincek morala samostalno da kupuje opremu za svoj rad. Naime, u cilju osiguranja funkcionalnosti ovog objekta, JPNPCG je počev od 2018. godine uložilo značajna sredstva, preko 60.000 eura, u opremljenost Botaničke bašte što uključuje i regulisanje plaćanja osnovnih potreba kao što su troškovi upotrebe električne energije, komunalija, telefona. Što se tiče kupovine tresetnih blokova koji se pominju u članku, JPNPCG je obezbjedilo i njihovu nabavku i plaćanje. (U prilogu je Izvještaj JP o isporuci treseta i humusa, od 21.9.2023.godine)

NPOCG izvještaj
foto: NPCG

Imajući u vidu gore navedeno, smatramo da kajanje, razočarenje i zabrinutost” koja iznosi g-đa Zora Marjanović Vincek u ovom članku, ne mogu biti „jedino što osjeća nakon pet godina‟ od potpisivanja ugovora o primopredaji Botaničke bašte Dulovine. O tome da ona „nema od koga da traži savjet‟, zaista nije opravdano govoriti jer je Nacionalni park Biogradska gora prepoznat kao odgovorni upravljač otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima, posebno sa Botaničkom baštom Dulovine koja predstavlja sastavni dio prirodne baštine kako nacionalnog parka, tako i čitavog kolašinskog kraja.

Želeći da na ovu i sve ostale teme od važnosti za upravljanje Botaničkom baštom Dulovine raspravljamo i dogovaramo u pozitivnom tonu i na pravom mjestu, pozivamo g-đu Vincek da zajedno razmotrimo sve probleme i dođemo do optimalnih rješenja za sve strane uključene u rad i funkcionisanje ovog spomenika prirode", navodi se u reagovanju.

Bonus video: