U Podgorici se godišnje ukloni oko 650 oštećenih stabala

Vukčević kaže da su najkritičnije zone park-šume izgrađene nakon Drugog svjetskog rata

4920 pregleda 4 komentar(a)
Vukčević: Preventivnim djelovanjem smanjuje se broj uništenih stabala, Foto: Damjan Spasojević
Vukčević: Preventivnim djelovanjem smanjuje se broj uništenih stabala, Foto: Damjan Spasojević

Oko 650 upožarenih i osušenih stabala ukloni se na godišnjem nivou na teritoriji Podgorice nakon procjene njihovog stanja.

To je “Vijestima” kazala menadžerka za odnose sa javnošću podgoričkog preduzeća “Zelenilo” Milica Vukčević.

“Procjenu zdravstvenog stanja stabala rade ekipe ‘Zelenila’ gotovo svakodnevno, redovnim obilascima ili po prijavi. Ekipe su stalno na terenu i regularno utvrđuju stanja stabala. Ako utvrde da treba da se uklone, naši zaposleni to rade po protokolu”, kazala je Vukčević.

Jaka oluja pogodila je više crnogorskih gradova prije nešto više od mjesec i tom prilikom nanijela zapaženu materijalnu štetu.

Kako su “Vijesti” ranije izvještavale, polomljenja su osušena, ali i zdrava stabla. U više gradova jak olujni vjetar je lomio i grane koje su činile štetu obližnjim objektima.

Vukčević objašnjava da procjenu zdravstvenog stanja stabala rade stručnjaci i postupaju u skladu sa rezultatima analize.

“Za procjenu zdravstvnog stanja drveća koristi se pejzažna taksacija po metodologiji (Trees in relation on construction), a po uputstvu iz Priručnika o načinu izrade plana predjela (Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore, 2014) u okviru koje se vrši ocjenjivanje vitalnosti, dekorativnosti i kondicionog stanja drveća...”, kazala je Vukčević.

Rekla je i da se procjena stanja radi uz pomoć vizuelnog utvrđivanja, nakon čega se donosi odluka koje je stablo “zrelo za sječu”.

“Međutim, važno je istaći da trenutno ne postoji sistem kojim bi se moglo snimiti stanje korijenovog sistema, niti unutrašnjost stabla, što u određenim slučajevima predstavlja otežavajuću okolnost”, kazala je Vukčević.

Ona je “Vijestima” kazala da se preventivnim djelovanjem, ipak, smanjuje broj oborenih/izvaljenih stabala i grana koje se, kako kaže, “najčešće javljaju kao posljedica nevremena”.

“Svjedoci smo da je u posljednje vrijeme došlo do velikih klimatskih promjena usljed kojih, zbog olujnih vjetrova, obilnih padavima praćenih gradom i slično, dolazi do neželjenih posljedica. S obzirom na to da se radi o gradskoj sredini u kojoj je, usljed visoke frenkvecije saobraćaja i visokog stepena vazdušnog zagađenja, važno sačuvati sva zdrava stabla, u tim slučajevima primjenjujemo sanitarne mjere (orezivanje, prevršavanje, tretiranje zaštitnim sredstvima, prihranjivanje...)”, istakla je Vukčević.

Najkritičnije zone su, ocjenjuje menadžerka “Zelenila”, park-šume izgrađene nakon Drugog svjetskog rata.

“To su zone gdje je zbog poboljšanja strukture zemljišta i formiranja vjetrozašititnih pojaseva, kao pionirska vrste sađen alepski bor. Iz tog razloga se, kada je riječ o uklanjanju drveća sklonog padu, najveća pažnja posvećuje ovim zonama, kako bi se kontinuirano vršila sječa kritičnih stabala, a istovremeno realizovalo pošumljavanje novim sadnicama drveća prilagođenim uslovima Podgorice”, rekla je ona.

Ona je istakla da se održavanje zelenih površina i preventivno djelovanje na njihovom očuvanju zasniva se na dvije kategorije.

“...Površine koje se intenzivno održavaju (gradski parkovi, dječja igrališta, razdjelna ostrva i zelene trake duž uređenih saobraćajnica), kao i oblasti koje pripadaju ekstenzivnom tipu održavanja (park-šume, zaštitni pojasevi...), na osnovu čega se i realizuju mjere održavanja biljnog fonda”, rekla je Vukčević.

Bonus video: