Učenici bez mobilnih telefona u OŠ "Ratko Žarić" u Nikšiću

Školski odbor donio odluku na predlog Savjeta roditelja

6537 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shuterstock
Ilustracija, Foto: Shuterstock

Od sjutra je učenicima Osnovne škole (OŠ) „Ratko Žarić“ iz Nikšića zabranjeno nošenje mobilnih telefona u prostorijama škole i u školskom dvorištu tokom časova, malih i velikih odmora.

Na predlog Savjeta roditelja pomenute škole, Školski odbor je odluku jednoglasno usvojio na sjednici koja je održana 18.oktobra. Ova odluka, kako su naveli, ima za cilj sprečavanje zloupotrebe telefona na časovima i odmorima i nesmetano odvijanje života i rada u školi.

“Ako učenik zbog zdravstvenih razloga ili neke druge potrebe mora da se javi roditelju, to može učiniti uz saglasnost i odobrenje predmetnog nastavnika. U slučaju da neko od učenika bude primijećen da koristi telefon, roditelj će biti obaviješten, učenik evidentiran u odjeljenjsku knjigu tj. dnevnik, prema njemu će biti primijenjene vaspitne mjere shodno Pravilniku o izricanju vaspitnih mjera, a sa tim Pravilnikom su učenici upoznati na početku školske godine”, navedeno je u odluci koju je potpisala Dragana Mijušković, predsjednica Školskog odbora OŠ”Ratko Žarić”.

Ukoliko učenik u školu donese telefon, aparat mora biti isključen tokom boravka u školi. Kada predmetni nastavnik primijeti za vrijeme časa da učenik bez prethodnog odobrenja koristi telefon, dužan je da ga odmah evidentira u odjeljenjsku knjigu.

“Ako učenik bude primijećen da koristi telefon za vrijeme odmora u školi ili školskom dvorištu, dežurni nastavnik je u obavezi da ga odmah evidentira u knjigu dežurstva i pozove odjeljenjskog starješinu kako bi starješina informisao roditelja. Sve je ovo u cilju obezbjeđivanja nesmetane realizacije nastave, kao i stvaranja sigurnog mjesta za boravak i druženje djece”, stoji u odluci.

Bonus video: