Lažni ljekar prodavao lažne ljekove: Jokić ponovo na meti prevaranata

Dr Danilo Jokić prijavio policiji novu prevaru, upozorava da su najviše oštećeni građani

71135 pregleda 154 reakcija 59 komentar(a)
Foto: Fejsbuk
Foto: Fejsbuk

Direktor podgoričkog Doma zdravlja Danilo Jokić ponovo se našao na meti prevaranata koji na društvenim mrežama, a sada i uz pomoć vještačke inteligencije, zloupotrebljavaju njegovo ime, glas i lik kako bi građanima prodavali medicinske preparate za čišćenje krvnih sudova i liječenje reume.

Jokić je “Vijestima” juče kazao da je policiji, odnosno inspektorima za sajber kriminal, prijavio taj slučaj i apelovao na građane da ne nasijedaju na ove objave, već da uvijek slušaju doktore koji ih liječe.

On je podsjetio da je i prošlog mjeseca, nakon gostovanja na Radiju Crne Gore, zloupotrijebljen kontekst emisije, pa se na društvenim mrežama pojavio lažni intervju i informacija da je uhapšen jer je “pokušao da kaže istinu skrivenu od penzionera”, odnosno da tradicionalni ljekovi protiv hipertenzije nisu učinkoviti i da je samo preparat koji se reklamira djelotvoran. Tom prilikom zloupotrijebljen je i lik i djelo novinarke RTCG.

24 grupe čini klaster naloga otkriven na Fejsbuku, koje u prosjeku imaju oko 20.000 članova i približno 250 stranica, a na kojima se nude različiti razni preparati... Povezanost navedenih naloga sa prodajom preparata nije lako primijetiti na prvi pogled

Jokić je juče kazao da su u cijeloj priči najviše oštećeni građani.

“U regionu je na isti način zloupotijebljen velikih broj ljekarskih imena. Iako i u Crnoj Gori dio građana zna da je u pitanju prevara, i dalje postoje oni koji nasijedaju na ovakve vrste reklama”, kazao je Jokić.

Prije desetak dana na internetu se pojavio i lažni intervju sa navodnim “doktorom Dušanom Zečevićem” koji je “razvio preparat za liječenje proširenih vena”, a u okviru kojeg se građanima Crne Gore nudi “specijalni popust” od 50 odsto za kupovinu preparata “Varcosin”.

Lažne objave usmjerene ka starijima

Tim analitičara litvanske NVO Debunk.org objavio je nedavno analizu sadržaja i mreže internet stranica i naloga na društvenim mrežama, povezanim sa prozvodima firme “Limited Charm” i došao do zaključka da je više od dvije trećine objava bilo ili potpuno ili djelimično lažnog sadržaja.

“Tablete, čajevi, gelovi i drugi preparati ove kompanije sa sjedištem u Bosni i Hercegovini, ali i podružnicama u drugim zemljama regiona, uključujući i Crnu Goru, prodaju se koristeći lažne ili obmanjujuće informacije. U prethodne dvije godine regionalne fact-check organizacije su upozoravale na nekoliko pojedinačnih slučajeva povezanih sa ovim proizvodima. Posljednji je bio povezan sa zloupotrebom imena direktora podgoričkog Doma zdravlja i portala javnog servisa”, saopštila je koautorka analize Daniela Vukčević.

Ona je istakla da je Debunk.org analizirao približno 1.000 objava na internet stranicama i nalozima na društvenim mrežama, od kojih je više od dvije trećine bilo ili potpuno ili djelimično lažnog sadržaja, uključujući i zloupotrebu fotografija, kao i pravih ili lažnih ljekara, naučnika i poznatih osoba.

“Bivša zaposlena sa kojom su analitičari razgovarali potvrdila je da je mreža firmi na Balkanu samo fragment veće mreže koja funkcioniše u čitavoj Evropi, kao i da proizvodi, od kojih se svaki prodaje po cijeni od 39 eura i obećavaju čudesna izlječenja za koja savremena medicina još nije čula, nisu efikasni kao što to reklame obećavaju, ali da nisu ni štetni po organizam.

Analiza koju je Debunk.org sproveo se nije bavila sadržajem samih proizvoda, ali jeste sadržajem reklama, te kanalima koje koriste da ove preparate prodaju”, naglasila je Vukčević.

Ona je kazala da su približno 300 grupa i stranica na Fejsbuku i približno još toliko internet stranica koje se koriste za reklamiranje i plasiranje navodnih autentičnih svjedočenja “jednoglasni u ocjeni da je riječ o vanserijskom kvalitetu proizvoda koje reklamiraju i neka svjetski poznata imena poput Opre Vinfri, ali nijedna adresa ne pominje eksplicitno naziv proizvođača preparate”.

“Klaster naloga na Fejsbuku koji je otkriven, formiran je od 24 grupe koje u prosjeku imaju oko 20.000 članova, kao i približno 250 stranica koje su administratori pomenutih grupa. Povezanost navedenih naloga sa prodajom preparata nije lako primijetiti na prvi pogled. Većina grupa i stranica se po nazivu i sadržaju fokusira na religijske i teme duhovnosti, iako nemaju zvaničnih veza sa crkvom. Međutim, jedan manji dio naloga u okviru ovog klastera, približno 50 stranica namijenjeni su upravo reklamiranju pomenutih proizvoda. Na ovaj se način, vjeruju analitičari Debunk.org, želi privući starija publika koja ne samo da ima niži nivo vještina digitalne pismenosti, već se i preparati koji se nude odnose na stanja ili oboljenja koja se razvijaju u starijoj životnoj dobi”, saopštila je Vukčević.

Kako prepoznati lažne oglase

I platforma Raskrinkavanje.me u septembru je još jednom upozorila na metode marketinga, kroz koje se provlače javne ličnosti i to bez njihovog znanja i pristanka.

U tekstu Raskrinkavanje.me navode se i smjernice o tome kako prepoznati lažne oglase.

“Sajtovi koji nude određeni proizvod uglavnom su takozvani lenderi, jednostrani sajtovi, koji nemaju drugi sadržaj. Klikom na bilo koju od ponuđenih opcija, pretraga vodi do linka za kupovinu proizvoda. Gotovo uvijek se nudi 50 odsto popusta i radi o “šansi koja se ne propušta”. Sadržaj je pun jezičkih nelogičnosti i djeluje kao da je generički preveden sa drugog jezika. Brojke koje se pominju su obično predimenzionirane…”, piše u tekstu objavljenom na platformi Centra za demokratsku tranziciju.

FakeNews tragač i portal Raskrinkavanje.ba bavili su se u zajedničkoj analizi prije dvije godine načinom funkcionisanja mreže koja uključuje stotine veb stranica prepunih netačnih informacija, a na kojima se prodaju različiti, navodno, ljekoviti proizvodi. Između ostalog, tada su konstatovali da su “GoSlim”, “HyperTea”, “Prostamid”, “Parazol” i “DiaTea” samo neki od proizvoda sa stranice kompanije “Limited Charm”, koji se na drugim internetskim stranicama promovišu manipulativnim taktikama i neistinitim informacijama.

“Reklame za ove proizvode se u različitim oblicima prikazuju na mnogim internetskim portalima u regiji. Te reklame korisnike vode na desetine, možda i stotine veb stranica koje sadrže izmišljene recenzije i ispovijesti zadovoljnih korisnika, izmišljene intervjue sa poznatim ličnostima koji preporučuju proizvode, lažne preporuke ljekara, kao i fotošopirane “sertifikate” o navodnim testiranjima proizvoda. Na ovim stranicama ne postoje nikakve informacije o proizvođačima i distributerima takvih proizvoda”, navodi se u analizi.

Bonus video: