Felten: Oštro kazniti one koji bez razmišljanja bacaju otpad, Crna Gora ponekad izgleda kao velika deponija

Projekat "Cirkularna ekonomija u Eko-školama (E-SPACE)" je pokrenut sa ciljem podizanja svijesti o važnosti cirkularne ekonomije i njene povezanosti sa globalnim ciljevima održivog razvoja, uključujući borbu protiv klimatskih promjena, očuvanje biodiverziteta i smanjenje zagađenja životne sredine

15808 pregleda 20 reakcija 9 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Nikola Saveljić
Sa konferencije, Foto: Nikola Saveljić
Ažurirano: 01.11.2023. 11:38h

Sticanje znanja o održivom razvoju ključ je uspjeha crnogorskog obrazovnog sistema.

To je na konferenciji "Cirkularna ekonomija u Eko-školama" kazala v. d. direktorica Zavoda za školstvo Irena Pavlović.

"Program Eko-škole značajno doprinosi unaprijeđenju kvaliteta nastave i učenja u oblasti obrazovanja za održivi razvoj. Tako se motivišu djeca i mladi da preuzmu aktivnu ulogu u zaštiti životne sredine", kazala je Pavlović.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Peter Felten kazao je da je neophodno promijeniti pristup prema ograničenim resursima naše planete.

"Ova promjena može uspjeti samo ako kod najmlađih u našem društvu razvijemo svijest da moramo odgovorno postupati prema prirodnopj okolini", rekao je Felten.

Čestitao je direktoricama i direktorima, kao i nastavnicima Eko-škola, dodajući da su predanošću i inovativnim metodama učenicima jasnije pojasnili koncept održivog razvoja.

"Drago mi je što Ambasada Njemačke može podržati program svojim malim doprinosom. Pomoću mikro-reciklirajućih uređaja koje je ambasada finansirala zajedno sa 3D štampačima, učenice i učenici mogu naučiti brojne stvari o prirodi i kako možemo da je spasimo", rekao je on, dodajući da sa otpadom moramo biti pažljiviji.

Ocijenio da "cijeli svijet mora posebno pristupati planeti Zemlji, kako je svojim nemarnim ponašanjem ne bi uništio".

Felten je kazao da sve zavisi od politčke volje i aktera da se razviju sistemi za reciklažu i čišćenje voda.

"Treba oštro kazniti aktere koji bez razmišljanja bacaju otpad po okolini. Jednu ekološku državu kakva je Crna Gora ponekad čine da izgleda kao velika deponija otpada. Važno je razviti svijest kod građana sa se izbjegava otpad, ali i da se više reciklira", rekao je ambasador Njemačke u Crnoj Gori.

Kankaraš: Važno je učiti djecu da prirodni resursi nijesu beskrajni, već imaju "rok trajanja"

Sekretarka Nacionalnog savjeta za održivi razvoj Aneta Kankaraš objasnila je koje se aktivnosti sprovode kako bi se ostvarila Nacionalna strategija održivog razvoja.

"Više od 15 godina bavimo se temama održivog razvoja. Znate da ratovi i velike svjetske krize utiču na našu okolinu. Ovaj projekat je važan jer je primjer dobre prakse koji će našoj mlađoj generaciji pomoći da pređe sa linearne na cirkularnu ekonomiju u skorijoj budućnosti. Mlade smo uključili u ovu temu baš iz tog razloga. Imamo Savjet za prava djeteta u Vladi Crne Gore koji se bavi djecom. Da bismo sproveli strateška dokumenta, svi moramo biti uključeni, pa čak i najmlađi", rekla je Kankaraš.

Sekretarka Nacionalnog savjeta za održivi razvoj ocijenila je da je neophodno mijenjati obrazovanje u Crnoj Gori.

"Obrazovanje za održivi razvoj omogućiće našem društvu da napreduje. Važno je učiti djecu da prirodni resursi nijesu beskrajni, već imaju 'rok trajanja'... Cirkularna ekonomija zagovara se za upotrebu reciklaže, smanjenje potrošnje, otpada i umanjavanje emisije otpadnih gasova. Poznato vam je da okeanima putuju veće količine otpada iz više zemalja", rekla je Kankaraš, dodajući da otpad treba biti resurs.

Čabrilo: 47 škola je dobilo priznanje Zelena zastava i sertifikat o stečenom zvanju Eko-škole

Koordinatorka za sprovođenje programa Eko-škole Nevena Čabrilo predstavila je rezultate E-space projekta.

"Eko-škola se sprovodi od 2016. Fondacija za održivu sredinu okuplja oko 74 zemlje u svijetu. Tokom ovog perioda 47 škola je dobilo priznanje Zelena zastava i sertifikat o stečenom zvanju Eko-škole. Crna Gora je jedna od osam država uključenih u projekat unapređenja cirkularne ekonomije (E-SPACE)", rekla je Čabrilo, dodajući da se 14 škola, umjesto 10, prijavilo za program.

Ona je istakla da joj je saradnja sa Ambasadom Njemačke bila naročito značajna, najviše zbog djece.

"Ona su stekla znanja iz digitalnih kompetencija. Svi koji ste koristili 3D štampač znate da nije baš najlakši za upotrebu", kazala je ona.

Čabrilo je istakla da su osnovni ciljevi treninga kroz koji su prošli nastavnici razmjena iskustava u implementaciji programa cirkularne ekonomije Eko-škola Crne Gore, umrežavanje/unapređenje saradnje među crnogorskim školama, podizanje svijesti lokalne zajednice kroz iznalaženje kreativnih urbanističklih rješenja u lokalnoj zajednici i kreiranje modula za nastavu koji podstiču unikatna digitalna i dizajnerska rješenja.

Ustanove koje su dobile nagradu Zelena zastava su: privatna predškolska ustanova (PPU ) "Kockica (Podgorica), PPU "Maša" (Podgorica), PPU "Čarli Čaplin" (Podgorica), PPU "Svetionik" (Bar), Javna predškolska ustanova (JPU) "Đina Vrbica" (Podgorica), Vaspitna jedinica (VJ) "Dragan Radulović" (Podgorica) i Osnovna škola (OŠ) "Vuk Karadžić" (Podgorica).

Specijalno priznanje za kontinuirano sprovođenje programa Eko-škole dobile su OŠ "Kekec" iz Sutomora, JPU "Đina Vrbica" i VJ "Zvjezdani vrt" iz Golubovaca.

Projekat "Cirkularna ekonomija u Eko-školama (E-SPACE)" je pokrenut sa ciljem podizanja svijesti o važnosti cirkularne ekonomije i njene povezanosti sa globalnim ciljevima održivog razvoja, uključujući borbu protiv klimatskih promjena, očuvanje biodiverziteta i smanjenje zagađenja životne sredine.

Bonus video: