"Ukidanjem presude ubicama policajca Lekovića poslata poruka da svako može da ih napadne i ubije, na sud da ne računaju"

"Uzalud nam svi dokazi sve dok sudije sude po “slobodnom sudijskom uvjerenju” zanemarujući ono što vide svojim očima i čuju svojim ušima. A pri tom su zaštićeni “kao bijeli medvjedi” i niko ih ne poziva na odgovornost", rekli su iz Nezavisnog sindikata policije i tražili da se Vlada i resorni ministri pozabave tužiocima i sudijama

6902 pregleda 24 reakcija 8 komentar(a)
Foto: Nezavisni sindikat policije
Foto: Nezavisni sindikat policije

Nakon dva ozbiljna i teška napada na policijske službenike u kratkom periodu koji nisu procesuirani na adekvatan način doživljavamo da nam, po ko zna koji put, oni koji su izabrani da dijele pravdu u stvari dijele nepravdu krijući se iza sudske ili tužilačke funkcije. Ovog puta i najdrastičnije do sad.

To su saopštili iz Nezavisnog sindikata policije Crne Gore povodom ukidanja prvostepene presude za ubistvo tog policajca Milutina Lekovića kojom se se albanski državljani Ljuan Hasanaj, njegov brat Ljuljzim i majka Nura osuđeni na jedinstvene kazne dugotrajnog zatvora od po 40 godina.

Iz Sindikata navode da su sudije Apelacionog suda ukidanjem presude ponovo ubile Lekovića i postale saučesnici u ovom gnusnom zločinu.

"Etika, moral i logika su očigledno riječi na koje oni nisu naišli u pravničkim knjigama dok su se školovali. Na žalost, očligledno im nije karakterno usađen ni osjećaj za pravdu, empatiju, zaštitu žrtve. Surovo, bezdušno i bezosjećajno donošenje ovakve odluke nepopravljivo negativno djeluje na sve u ovom društvu a posebno na porodicu Leković. Da li su se sudije Apelacionog suda pitale kakav i koliki bol nanose porodici Leković ovakvom odlukom? Sigurno da nisu jer da jesu odluka bi bila drugačija. Da li su se sudije Apelacionog suda pitale šta poručuju crnogorskom društvu I crnogorskim građanima ovakvom odlukom? Nama je poruka vrlo jasna i ona glasi: “Svako može da vas napadne ili ubije, na pravdu i zaštitu Apelacionog suda ne računajte”", piše u saopštenju.

Ističu da je uzaludna priča, trud i rad hrabrih službenika u borbi protiv kriminala kada svaki nasilnik, narko diler i ubica može da ima jatake u crnogorskom sudstvu i tužilaštvu.

"Uzalud nam svi dokazi sve dok sudije sude po “slobodnom sudijskom uvjerenju” zanemarujući ono što vide svojim očima i čuju svojim ušima. A pri tom su zaštićeni “kao bijeli medvjedi” i niko ih ne poziva na odgovornost. Čak ni za saobračajni prekršaj jer je njihova prva rečenica: “Ja sam sudija”", navode iz Nezavisnog sindikata.

Dodaju da policajcima ostaje da se prilikom svakog odlaska na posao pozdrave sa porodicom jer ih vide možda zadnji put, te da im sa ovakvom zaštitom države na leđima pored “Policija” samo nedostaje natpis “Ubiti po viđenju” jer su, kažu, potpuno obespravljeni, nezaštićeni i ostavljeni na milost i nemilost krinimalcima svake vrste.

"Policijski službenici apeluju da se stvari pod hitno promijene. U suprotnom, ovdje je neko debelo zreo za ozbiljno psihijatrijsko posmatranje. Ili oni koji, krijući se iza funkcije i smatrajući sebe nedodirljivim, uništavaju sopstvenu zajednicu donoseći nerazumne, protivzakonite i bestidne odluke koje pomažu prestupnicima i kriminalcima ili mi koji, mazohistički, sve to mirno gledamo, trpimo i dozvoljavamo iživljavanje nad crnogorskim građanima. Mnogi, od ovih prvih, su zreli i za zatvor i država mora smoći snage da se obračuna sa njima. U našem društvu ne smiju postojati zaštićeni i nedodirljivi pa makar to bile sudije i tužioci", poručuju iz Nezavisnog sindikata policije.

Oni su uputili molbu Vladi Crne Gore i nadležnim ministrima da se u budućem radu ozbiljno pozabave sudijama i tužiocima koji “igraju” na tankoj žici pravde i nepravde, poštenja i kriminala, "i koji svojim (ne)radom unazađuju kako bezbjednost policijskih službenika tako i čitavog crnogorskog društva".

"Jer, ako uniformisani, naoružani i obučeni službenik može, bez straha od sankcija, biti bezobzirno napadnut na ulici, udaren autom ili čak ubijen šta onda da očekuje obični građanin? Koristimo priliku da se zahvalimo časnim, poštenim i profesionalnim sudijama i tužiocima koji na krajnje primjeren i kvalitetan način obavljaju svoju dužnost i u koje polažemo nade za ozdravljenje njihovih profesija. Svi zajedno imamo veliku odgovornost i moramo biti dorasli zadatku čuvanja ovog društva", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: