LGBTIQ organizacije podnijele pritužbu zbog homofobije inspektora Marinovića

LGBTIQ organizacije pisale direktorici UIP-a, traže sankciju za službenika

6061 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pet LGBTIQ organizacija podnijelo je direktorici Uprave za inspekcijske poslove (UIP) Ani Vujošević pritužbu zbog povrede Etičkog kodeksa državnih službenika i namještenika protiv šumarskog inspektora Dragan Marinovića.

Iz UIP-a nisu odgovorili “Vijestima” o slučaju Marinovića: Ana Vujošević
Iz UIP-a nisu odgovorili “Vijestima” o slučaju Marinovića: Ana Vujoševićfoto: Vlada

Pritužbu su podnijeli jer je Marinović prije nekoliko dana, u i-mejl prepisci sa kolegama iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predstavnike Agencije za zaštitu životne sredine i organizacije “Animal Survival International” (ASI) neprimjereno nazvao “pederima”, a homofobnu izjavu uputio je i predsjedniku ASI Dejvidu Baritu.

U pritužbi koju potpisuju Asocijacija “Spektra”, “Kvir Montenegro”, “Juventas”, Udruženje LBTQ žena “Stana” i ERA - Savez za jednaka prava LGBTI osoba na zapadnom Balkanu i u Turskoj, pored ostalog, navodi se da je Marinović prekršio kodeks i homofobnom izjavom nanio štetu UIP.

“Kao jednom od organa koji je po osnovu Zakona o zabrani diskriminacije... zadužen za inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ovog zakona u različitim oblastima diskriminacije... uključujući diskriminaciju po osnovu promjene pola, rodnog identiteta, seksualne orijentacije i/ili interseksualnim karakteristikama”, navode u pritužbi.

Dodaju da je time Marinović “poljuljao i onako tanko povjerenje koje LGBTIQ osobe imaju u državne organe Crne Gore”.

“Osim toga, povrijedio je Etički kodeks državnih službenika i namještenika i u dijelu narušavanja ugleda UIP-a, narušavanja odnosa sa partnerskim organizacijama i donatorima koji su uložili značajna sredstva od značaja za floru i faunu Crne Gore kao ekološke države”, piše u pritužbi.

Direktoricu UIP-a pozvali su da u propisanom roku od 15 dana ispita slučaj, odredi kaznu srazmjernu počinjenim djelima i obrati pažnju na to da kazna bude odvraćajuća za sve buduće eventualne počinitelje sličnih djela.

Organizacije su inicirale i ponudile besplatne obuke za zaposlene u UIP u odnosu na ljudska prava LGBTIQ osoba.

“Kako bi se osiguralo da se ova šteta sanira, a povjerenje LGBTIQ zajednice u rad ovog državnog organa počne vraćati, te pomognu da do ovakvih slučajeva ubuduće ne dolazi”, piše u pritužbi.

Ana Vujošević ranije nije odgovorila na upit “Vijesti” u vezi sa postupanjem Marinovića.

Bonus video: