Radovi u Borovoj šumi u Ulcinju, reagovalo i tužilaštvo: Krče put za vodovod, sijeku i zdrava stabla

Ulcinjski ekolog Dželal Hodžić kazao je da je u pitanju zločin nad prirodom i da se nastavlja tiho ubijanje Ulcinja

7662 pregleda 2 komentar(a)
Tvrde da sijeku i zdrava stabla, Foto: Green Home
Tvrde da sijeku i zdrava stabla, Foto: Green Home

NVO Green home pozvala je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Opštinu Ulcinj, JP Morsko dobro i Upravu za inspekcijske poslove da u skladu sa svojim nadležnostima utvrde odgovornost za devastaciju Borove šume u Ulcinju.

“Tražimo odgovore nadležnih da kažu zašto se uništava Borova šuma. Takođe, tražimo da nadležni pokrenu postupke utvrđivanja odgovornosti za otvaranje puta kroz Borovu šumu u Ulcinju”, poručuje se u dopisu te NVO, proslijeđenog “Vijestima”.

Radove izvodi opštinska mehanizacija
Radove izvodi opštinska mehanizacijafoto: Green Home

Ulcinjski ekolog Dželal Hodžić kazao je da je u pitanju zločin nad prirodom i da se nastavlja tiho ubijanje Ulcinja.

“Ulcinj je prvo kolonizirao budvanski ‘Montenegtroturist’, a danas to nastavlja da radi JP Morsko dobro. U međuvremenu, uništili su kompletnu privredu i ostavili građane bez posla. Sada je došla na red Borova šuma. Neće moći”, kazao je Hodžić “Vijestima”.

On je predložio organizovanje posebne sjednice Skupštine opštine sa samo jednom tačkom dnevnog reda- zaštita Borove šume.

No, kako “Vijesti” saznaju, put krči upravo Opština Ulcinj radi postavljanja vodovodnih cijevi i izgradnje rezervoara za vodu. To je “Vijestima” potvrđeno u ulcinjskom tužilaštvu koje je promptno reagovalo po službenoj dužnosti, ne čekajući eventualne zvanične prijave.

U tužilaštvu kažu da su odmah po saznanju tražili od lokalne vlasti na uvid svu dokumentaciju u vezi sa tim aktivnostima, da su je dobili i utvrdili da u njoj nema ništa sporno.

“Pratimo situaciju na terenu i u slučaju bilo kakvog odstupanja od projekta, reagovaćemo u skladu sa našim zakonskim ovlašćenjima”, rečeno je “Vijestima” u tužilaštvu.

Iz NVO Green home ističu da o sječi borova svjedoče fotografije snimljene na licu mjesta.

“Iako je pitanje nelegalnih aktivnosti u šumama dovedeno do usijanja, i praktično se svakodnevno o tome govori u medijima, nekoliko desetina metara od obale Ulcinja imamo situaciju o kojoj svjedoče fotografije. U vremenu kada se svakodnevno govori o potrebi očuvanja svakog stabla i sadnji novih, mi svjedočimo brutalnoj sječi borove šume zbog otvaranja puta”, piše u dopisu.

Poručuje se da je način na koji je otvoren put u dijelu grada iza hotela “Albatros” u Borovoj šumi u Ulcinju, neprihvatljiv.

“Osim što su pokidana i oborena stabla koja su bila direktna smetnja u ovom poslu, brojna okolna stabla su polomljena i oštećena. Godinama se priča o propadanju šume na tom potezu i ne samo što se ne nalazi način da se ta šuma revitalizuje, nego se uništavaju potpuno zdrava stabla pod teškim mašinama nesavjesnih investitora i izvođača radova i uz potpuni nedostatak reakcije nadležnih institucija”, tvrde u toj NVO.

Ocjenjuju “da je paradoksalno da se upravo pod brendom Borove šume prodaju placevi na ovom prostoru, a ubrzo nakon toga Borova šuma postaje žrtva svoje atraktivnosti”.

Podsjećamo javnost da Borova šuma u Ulcinju, osim što ima ekološku funkciju u očuvanju biološke i pejzažne raznovrsnosti, ima i funkciju u zaštiti zemljišta od erozije, kao i u ublažavanju mikroklimatskih uslova. Šuma crnog bora i čempresa koji je sađen 50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka, izuzetna je vrijednost ovog područja”, podsjećaju iz te NVO.

Bonus video: