MOACG: Zahtjev bio elektronski, Ministarstvo nije tražilo donošenje dokumenata

"Problem je nastao kada je juče (utorak) procurila informacija da je 31. oktobar, osim što je bio krajnji rok za predaju prijave za stipendiju, bio posljednji dan za dostavljanje još jednog dokumenta - preporuke profesora", naveli su iz MOACG

2500 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U periodu od 1. do 30. oktobra studenti svih univerziteta u Crnoj Gori, mogli su podnijeti zahtjev za dobijanje studentske stipendije, putem servisa e-Upis i za taj proces prijave nije bilo potrebno bilo kakvo fizičko dostavljanje dokumenata, saopšteno je iz studentske organizacije "Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore" (MOACG).

"Makar to nigdje nije bilo javno naznačeno od strane Ministarstva prosvjete", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali iz MOACG, problem je nastao kada je juče (utorak) procurila informacija da je 31. oktobar, osim što je bio krajnji rok za predaju prijave za stipendiju, bio posljednji dan za dostavljanje još jednog dokumenta - preporuke profesora.

"U tekstu konkursa je jasno naznačeno: "U cilju obezbjeđenja transparentnosti postupka, na svojoj internet stranici Ministarstvo će objaviti spisak studenata, koji su podnijeli zahtjev za dodjelu stipendije, sa naznakom roka za dopunu dokumentacije. Prijedlog rang liste Ministarstvo objavljuje na svojoj internet stranici na koju student ima pravo prigovora u roku od tri dana od dana objavljivanja, uz obavezu podnošenja odgovarajuće dokumentacije. Student ima pravo prigovora Ministarstvu na odluku komisije u roku od osam dana od dana objavljivanja konačne rang liste na internet stranici Ministarstva"", saopšteno je.

Pretpostavljamo da će Ministarstvo, naveli su oni, u narednom periodu objaviti spisak i naznaku roka za dopunu dokumentacije

"Pitanje je gdje je Ministarstvo objavilo smjernice o dostavljanju preporuke profesora, za čije je dostavljanje, kako nam nezvanično kazaše, rok istekao juče. Koja je šansa da svi studenti koji su aplicirali mogu da obezbijede i predaju preporuku u roku naznačenom nakon objavljivanja liste, ako im potreba njenog dostavljanja do sada nije ni bila naznačena? Činjenica je da će studenti imati pravo prigovora na listu i mogućnost donošenja naknadne dokumentacije ukoliko istu uspiju da prikupe u naznačenom roku, ali, moraju li mladi uvijek ići putevima prigovora da bi ostvarili prava?", saopšteno je iz MOACG.

Ovim putem, MOACG, kao predstavnik mladih ljudi u Crnoj Gori, pa samim tim i studenata, kazali su oni, izražava zabrinutost zbog neažurnosti i neodgovornosti samog Ministarstva, koje u prethodnom periodu, na bilo koji način, nije učinilo javno dostupnom informaciju o potrebi i načinu dostavljanja naknadnog dokumenta – preporuke za studente koji studiraju u našoj državi.

"Nećemo se dodatno osvrtati na, kako nezvanično kažu, "grešku u sistemu" zbog koje su svi studenti koji su konkurisali za stipendiju, umjesto mejla sa rang listom studenata koji su podnijeli zahtjev i sa jasnim daljim smjernicama za dostavljanje eventualnih naknadnih dokumenata, dobili rang liste osnovaca i srednjoškolaca koji su podnijeli zahtjeve za njima namijenjene stipendije", rekli su.

U kojoj mjeri bi eventualno nedostavljanje izvjesne preporuke uticalo na dobijanje stipendija - vidjećemo u narednom periodu, dodali su i kazali da je jedno sigurno - mladi Crne Gore ne žele odnos sa institucijama po principu "rekla-kazala" i proizvoljno određivanje pretpostavljenih zahtjeva i rokova.

"Mladima su potrebna transparentna uputstva i smjernice za ostvarivanje pripadajućih prava, koja su zaslužili svojim napornim radom u prethodnom periodu. Pravo da se prijave na Konkurs za dodjelu stipendija najboljim studentima imaju najbolji studenti druge i narednih godina studija, koji su prvi put upisali semestar tekuće studijske godine, nijesu gubili ni jednu godinu tokom studija, koji su prema nastavnom programu ustanove visokog obrazovanja na kojoj studiraju položili sve ispite iz prethodne godina studija i postigli prosječnu ocjenu najmanje 9,00. Dakle, oni koji najviše truda ulažu u svoje obrazovanje, i koji će sjutra taj trud uložiti u napredak ove zemlje. Ako je ovo naš odnos prema njima - zapitajmo se. Ovo je jedan od brojnih odgovora na pitanje zašto mladi odlaze", navodi se u saopštenju Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore.

Bonus video: