"Domen" u klin, država u ploču

U Privrednom sudu juče saslušano više svjedoka u procesu koji se vodi po tužbi protiv Crne Gore. Bivši ministar MERT-a Goran Đurović tvrdi da kompanija nije ponudila dobre uslove za valorizovanje nacionalne internet oznake.me

32601 pregleda 25 reakcija 13 komentar(a)
Đurović juče ispred Privrednog suda, Foto: Luka Zeković
Đurović juče ispred Privrednog suda, Foto: Luka Zeković

Kompanija “Domen” dostavila je Predlog za zaključenje Aneksa 4 ugovora za nacionalnu internet oznake (.me) tek nakon što im je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma (MERT) uputilo urgenciju.

To je juče, tokom ročišta u Privrednom sudu po tužbi “Domena” protiv države Crne Gore, kazao bivši ministar MERT-a Goran Đurović.

“Domen” je agent registracije.me oznake od 2008. godine. Oni su ljetos Privrednom sudu podnijeli predlog za određivanje privremene mjere i tražili da sud zabrani državi da sprovede javni poziv za izbor novog agenta “do pravosnažnog okončanja parničnog postupka za utvrđivanje punovažnosti ugovora, koji će predlagač (‘Domen’), radi opravdavanja određene privremene mjere, pokrenuti u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti ovog rješenja”.

Privredni sud je usvojio predlog “Domena” i odredio privremenu mjeru. Ta kompanija nakon toga podnosi tužbu protiv Crne Gore. Država je izjavila prigovor, a Vijeće Privrednog suda ga usvojilo, ukinulo privremenu mjeru i vratilo slučaj na ponovni postupak i odlučivanje.

500 eura je sankcija koju je odredila sutkinja Nataša Bošković za bivšeg premijera Dritana Abazovića jer je uredno pozvan u svojstvu svjedoka, ali se nije pojavio na ročištu

Sud je tokom jučerašnjeg ročišta saslušao više svjedoka, među kojima i Đurovića.

On je kazao da ga je kabinet obavijestio da “treba da vidim šta ćemo da uradimo sa ‘Domenom’”. Naglasio je da je MERT 7. novembra prošle godine uradio analizu rada agenta registracije domena.me sa pregledom pravnih, finanasijskih i tehničkih efekata realizacije Ugovora o registraciji domen.me za period od 2008. do tog datuma.

Đurović je podsjetio da je Vlada analizu usvojila 24. novembra prošle godine, a sedam dana kasnije donijela zaključak kojim zadužuje MERT da započne pregovore sa kompanijom “Domen”, i to “u cilju bolje valorizacije crnogorskog internet brenda.me”. Vlada je zadužila MERT da je informiše o ishodu pregovora.

“MERT 14. decembra 2022. dostavlja ‘Domenu’ predloge Vlade i definisanje pregovaračke pozicije… Organizovali smo sastanak 9. februara 2023. godine u prostorijama MERT-a. Tek nakon moje urgencije, tužilac je 22. februara dostavio Predlog za zaključenje Aneksa 4, kojim nijesmo bili zadovoljni, jer nije davao nikakve benefite za državu Crnu Goru. Smatrali smo da tužilac nije zainteresovan za produženje ugovora i da nije pokazao želju za ozbiljan pristup u pregovorima. Ministarstvo nije tužioca zvanično obavijestilo da ne prihvata Predlog Aneksa i pošli smo na tender”, svjedočio je juče Đurović.

Izvršni direktor Američke privredne komore Marko Miročević kazao je da je službenicima Vlade poslao mejl u kojem im dostavlja pitanja za “patreon” sastanak koji je trebalo da se održi u okviru događaja “Otvoreno sa premijerom” 6. juna 2022. Kazao je da je kontakt bio službenik Ilija Mugoša.

U sklopu tog mejla, tvrdi Miročević, bilo je pitanje u vezi sa produženjem ugovora sa “Domenom”, s obzirom na to da je ta kompanija “patreon član” Američke privredne komore.

Na pitanje punomoćnika “Domena” da li je premijer Dritan Abazović odgovorio na dio koji se odnosi na produženje ugovora o agentu registracije, Miročević je odgovorio: “Jeste, i koliko se sjećam, kazao je da će država razmotriti sve opcije i zauzeti onu koja je najbolja iz ugla države”.

Savjetnik u kabinetu predsjednika Vlade Ilija Mugoša kazao je da je Američka privredna komora dostavila mejl na engleskom jeziku, a da je on dobijena pitanja preveo na crnogorski i dostavio ministarstvima. Pojasnio je i da je dobijene odgovore od Vladinih resora proslijedio Abazoviću.

Mugoša je istakao da nakon toga nije upoznat šta se dalje dešavalo u vezi sa pitanjem nastavka ugovora sa “Domenom”.

Naveo je još i da nije bio uključen u proceduru zaključenja Aneksa ugovora iz 2019. “Želim da istaknem da meni od strane ovdje tužioca nije dostavljen predlog za produženje Aneksa broj tri”, naglasio je Mugoša.

Đurović je na to saopštio da ga je šefica kabineta informisala da od Mugoše nikada nije stigao mejl u vezi sa pitanjima koje je poslao Miročević, prije dogovorenog “patreon” sastanka sa premijerom.

Punomoćnici “Domena” tvrde da sva svjedočenja idu u pravcu da su Vlada i MERT bili uredno informisani o namjerama kompanije, dok su zastupnici države kazali da imaju pisane dokaze koje će sud cijeniti.

Bonus video: