Postupak zbog homofobne poruke: Utvrđuju odgovornost inspektora Marinovića

Pokretnut postupak zbog homofobne poruke zaposlenog u Upravi za inspekcijske poslove

4808 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uprava za inspekcijske poslove (UIP) pokrenula je postupak utvrđivanja odgovornosti šumarskog inspektora Dragana Marinovića, zbog homofobne poruke koju je prije nekoliko dana razmijenio sa kolegama iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

“O istoj situaciji čuli smo prvi put od Vas kada smo dobili pitanja, nakon čega je odmah pokrenut postupak i adekvatne mjere će se, nakon utvrđivanja činjeničnog stanja, preduzeti. O tome ćemo Vas i javnost obavijestiti kada postupak bude završen”, rekli su “Vijestima” iz UIP na čijem je čelu Ana Vujošević.

Vujošević
Vujoševićfoto: Vlada

Marinović je u spornoj prepisci uputio neprimjeren komentar na račun Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) i organizacije Animal Survival International (ASI), i nazvao ih “pederima”.

Sporna prepiska desila se nakon što je predsjednik ASI Dejvid Barit od Direktorata za šumarstvo, tražio da se riješi problem dviju jedinki mrkog medvjeda, koji se nalaze na imanju Miljana Miličkovića, u selu Blizna, nedaleko od Podgorice.

Iz resora Vladimira Jokovića “Vijestima” su ranije rekli da je komentar Marinovića “nekorektan”, ali i da Ministarstvo nema nadležnost da preduzme bilo šta u konkretnom slučaju.

Pet LGBTIQ organizacija protiv Marinovića podnijelo je prije dva dana direktorici UIP pritužbu zbog povrede Etičkog kodeksa državnih službenika i namještenika.

U pritužbi koju potpisuju Asocijacija “Spektra”, “Kvir Montenegro”, “Juventas”, Udruženje LBTQ žena “Stana” i ERA - Savez za jednaka prava LGBTI osoba na zapadnom Balkanu i u Turskoj, pored ostalog, navode da je Marinović prekršio kodeks i homofobnom izjavom nanio štetu UIP. Podsjetili su i da je po osnovu Zakona o zabrani diskriminacije UIP zadužena za inspekcijski nadzor nad sprovođenjem tog zakona u različitim oblastima diskriminacije.

Organizacije su inicirale i ponudile besplatne obuke za zaposlene u UIP u odnosu na ljudska prava LGBTIQ osoba.

Bonus video: