Za savjetnika nije izabran prvorangirani kandidat već Galić: Nije što je brat, nego je ekonomista

Iz Ministarstva zdravlja kažu da je odluku o izboru kandidata donio generalni direktor Luka Đukanović i da je to učinio u skladu sa zakonom i diskrecionim pravom. Tvrde da je Galić pokazao bolje sposobnosti i snalaženje tokom usmenog intervjua

49420 pregleda 50 reakcija 49 komentar(a)
Đukanović donio odluku nakon usmenog intervjua u ponedjeljak, Foto: Ministarstvo zdravlja
Đukanović donio odluku nakon usmenog intervjua u ponedjeljak, Foto: Ministarstvo zdravlja

Generalni direktor Direktorata za projekte, inovacije i zdravstveni turizam u Ministarstvu zdravlja Luka Đukanović donio je u ponedjeljak odluku da umjesto prvorangiranog kandidata na javnom oglasu za savjetnika u tom resoru izabere Gorana Galića.

U Ministarstvu zdravlja tvrde da to što je Galić brat javnog funkcionera i direktora Instituta za javno zdravlje Igora Galića nije uticalo na odluku i zaposlenje jer je cijeli proces bio transparentan.

Tvrde da je Galić na usmenom intervjuu pokazao bolje sposobnosti i snalaženje od kandidata sa najvećim brojem bodova, pa je po diskrecionom pravu i odlučeno da upravo on bude izabran. Đukanović je razgovore sa kandidatima obavio u ponedjeljak, a odluku je donio istog dana.

Galić je u prethodnom periodu bio angažovan u Ministarstvu zdravlja po osnovu ugovora o djelu.

Presudila i diploma Ekonomskog fakulteta

Na pitanje zbog čega je na radno mjesto Samostalni savjetnik III u Odsjeku za praćenje i realizaciju IPA projekata i inovacije u Direktoratu za projekte, inovacije i zdravstveni turizam primljen Galić, a ne prvorangirana kandidatkinja sa najvećim brojem bodova, iz Ministarstva zdravlja kažu da je pokazao bolje sposobnosti i snalaženje.

Podsjetili su i da je Zakonom propisano da se “posle obavljenog razgovora sa svim kandidatima sa liste za izbor vrši izbor kandidata, a u obrazloženju odluke o izboru razlozi za odluku”, čime je ostavljena sloboda onome ko donosi odluke da izabere kandidata koji na usmenom intervjuu pokaže bolje sposobnosti, “što u konkretnom slučaju ne mora biti prvorangirani”.

“Na osnovu usmenog intervjua na koji su, u skladu sa zakonom, pozvana oba kandidata, kandidat Goran Galić je pokazao bolje sposobnosti i snalaženje. Osim navedenog, kao veoma važnu činjenicu navodimo da je kandidat Galić po struci ekonomista koji ima višegodišnje iskustvo u struci, dok prvorangirani kandidat ima završen fakultet za turizam i hotelijerstvo ima višegodišnje iskustvo u turizmu, tačnije turističkim agencijama i hotelima”, piše u odgovoru Ministarstva zdravlja.

Kazali su i da “smatraju da kandidat sa zvanjem ekonomiste može bolje da odgovori zadacima u opisu posla” jer se prilikom pisanja projekata, što je i osnovni opis radnog mjesta, posebna pažnja posvećuje pripremi budžeta.

“Prvorangirani kandidat je pozvan da prati dalje oglase, posebno kada se radi o pozicijama vezanim za zdravstveni turizam gdje bi dosadašnje iskustvo i obrazovanje najviše odgovaralo”, kazali su iz Ministarstva.

Upitani da li je od uticaja na odluku bila činjenica da je izabrani kandidat brat direktora Instituta za javno zdravlje Igora Galića, kazali su da to nema nikakve veze sa procesom zaposlenja.

“Proces je krajnje transparentan, što pokazuje i broj bodova po kojima nijedan kandidat nije favorizovan bez obzira na bilo kakvu pripadnost”, piše u odgovoru.

Na testiranju iz engleskog ljetos pali svi, pa i Galić

Konkurs za isto radno mjesto raspisan je još ljetos, ali tada niko od kandidata koji su se prijavili, uključujući i Galića, nije prošao testiranje u Upravi za ljudske resurse.

“Oglas nije povučen, već od tri-četiri kandidata koja su se prijavila na konkurs u tom momentu niko nije položio engleski jezik, koji je ujedno i uslov za zasnivanje radnog odnosa, uključujući i kandidata Galića, čime su se stekli uslovi za objavu novog konkursa”, piše u odgovoru Ministarstva zdravlja.

Ocijenili su da i da situacija ukazuje na maksimalnu transparentnost.

“… Jer da je bilo ko od kandidata u prvom konkursu dobio dovoljan broj bodova iz engleskog jezika bio bi primljen bez obzira na bilo kakvu pripadnost”, tvrde u Ministarstvu zdravlja.

Istakli su i da je Direktorat za projekte, inovacije i zdravstveni turizam bio zadužen za kompletnu proceduru i da je pomenuti oglas raspisan po njihovom zahtjevu.

Bonus video: