U petak otkrivanje murala Svetlani Kani Radević

Mural je nastao u sklopu projekta "Izuzetne žene Crne Gore" kao rezultat saradnje između Ambasade Holandije, Centra za ženska prava i Glavnog grada Podgorica

3376 pregleda 4 komentar(a)
Foto: CŽP
Foto: CŽP

Mural prve arhitektice sa licencom u Crnoj Gori Svetlane Kane Radević naslikan je na uglu Njegoševe i Vučedolske ulice u Podgorici.

Zvanično otkrivanje murala biće organizovano u petak 3. novembra u 12 časova, a okupljenima će se obratiti gradonačelnica Glavnog grada Oliver Injac, ambasador Holandije Just Reintjes i koordinatorka Programa za kulturu Centra za ženska prava Tanja Markuš.

Autor idejnog rješenja je likovni umjetnik Mišo Joskić.

Mural je nastao u sklopu projekta "Izuzetne žene Crne Gore" kao rezultat saradnje između Ambasade Holandije, Centra za ženska prava i Glavnog grada Podgorica.

Svetlana Kana Radević
foto: Centar za ženska prava

"Projekat „Izuzetne žene Crne Gore“ sastoji se u izradi murala koji predstavljaju najznačajnije žene Crne Gore 19. i 20. vijeka, čime želimo da odamo svojevrsno priznanje njihovoj autentičnosti i nepokolebljivom duhu u borbi za emancipaciju žena. Uz svaki mural organizujemo i debatu o ženskim pravima, koja je inspirisana likom odabrane heroine. Među njima je i Svetlana Kana Radević, jedna od prvih arhitektica u Crnoj Gori i svjetski priznata autorka, čija je djela čine jednim od najsvjetlijih simbola Podgorice", saopšteno je iz Centra za ženska prava.

"Načitana, pismena, diskretna, akademik, ali bez trunke zavisti i predrasuda, aktivna u svim oblicima profesionalnog djelovanja, sve do funkcija u savezima arhitekata svih nivoa i formi, urbanista koliko i graditelj, prisutna u svojim tamnim, naglašenim odjećama, Kana je činila svijet Crne Gore i njene kulture, arhitekture posebno, toliko modernim i toliko ukorijenjenim u doline i brda, more i nebesa našega kraja i naše istorije. Ništa se više od jedne sjajne žene-arhitekte ne može tražiti", zapisao je 2000. godine za “Vijesti” arhitekta, slikar i teoretičar arhitekture Ranko Radović.

Bonus video: