Ombudsman: Osuda uvreda, seksističkih i mizoginih komentara upućenih Vuković Kuč

"Mizogini i seksistički govor se brzo i lako prenosi iz online u offline sferu, što uslovljava porast nasilja prema ženama, koje je ionako na zabrinjavajućem nivou"

6601 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda
Foto: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore osudio je nepoštovanje tuđeg dostojanstva, uvrede, seksistički i mizogini govor upućen od strane više osoba na društvenoj mreži Fejsbuk poslanici Aleksandri Vuković Kuč, a koji je usmjeren samo i isključivo u odnosu na fizički izgled, odnosno porodično stanje poslanice.

"Iz medijskih navoda u saznanju smo da je pokrenut postupak protiv nekih lica koja su objavila sporne sadržaje, te od nadležnih institucija očekujemo efikasno i pravovremeno sprovođenje postupka. Za ukazati je da je neophodno stvaranje bezbjednog digitalnog okruženja i mehanizama koji će procesuirati počinioce digitalnog nasilja i platforme koje to širenje omogućavaju", navodi se u saopštenju institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Dodaju da u cilju borbe protiv ovakvih diskriminatornih obrazaca ponašanja, kojima su najizloženije žene u javnom životu, nužna je konzistentna reakcija na ovakve pojave na nivou principa.

"Podsjećamo da su seksizam i mizoginija na društvenim mrežama sve više rasprostranjeni fenomeni, s tim da su žene u odnosu na muškarce nesrazmjerno više pogođene, a što omogućava anonimnost koju obezbjeđuje online prostor. Mizogini i seksistički govor se brzo i lako prenosi iz online u offline sferu, što uslovljava porast nasilja prema ženama, koje je ionako na zabrinjavajućem nivou", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: