U Crnoj Gori biće raspoređeno oko 60 pripradnika Frontex-a

Vršilac dužnosti pomoćnika direktora za Sektor granične policije Milutin Vasiljević je istakao da je partnerstvo sa Frontexom koje datira od 2009. godine značajno doprinijelo unapređenju rada granične policije i ukupnoj bezbjednosti na granici

8245 pregleda 7 komentar(a)
Foto: MUP Crne Gore
Foto: MUP Crne Gore

U Crnoj Gori će, shodno sporazumu sa Evropskom unijom (EU) čija je primjena počela u srijedu, biti raspoređeno oko 60 pripradnika Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Frontex), saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Iz tog Vladinog resora su kazali da je prije dva dana zvanično počela privremena primjena Sporazuma između EU i Crne Gore o operativnim aktivnostima koje sprovodi Frontex, a koji je potpisan u maju ove godine.

Sporazum, kako se navodi, omogućava raspoređivanje službenika Frontex-a i primjenu izvršnih ovlašćenja na bilo kojem dijelu državne granice Crne Gore, a ne samo na granici sa Evropskom unijom, kako je to bilo predviđeno prethodnim Sporazumom.

"U tom cilju u Crnoj Gori biće raspoređeno oko 60 pripradnika tima“, navodi se u saopštenju.

Vršilac dužnosti pomoćnika direktora za Sektor granične policije Milutin Vasiljević je, na brifingu organizovanom za pripradnike članova tima Frontex-a, istakao da je partnerstvo sa tom agencijom koje datira od 2009. godine značajno doprinijelo unapređenju rada granične policije i ukupnoj bezbjednosti na granici.

Kako je naveo, dugogodišnjim zajedničkim radom u okviru posmatračkih misija i zajedničkih operacija, službenici crnogorske granične policije su usvajali nova znanja i prakse postupanja evropskih kolega.

"A ostvaren je napredak na planu suzbijanja krijumčarenja luksuznih motornih vozila, pronalaženja falsifikovnih dokumenata, krijumčarenja oružja i postupanja sa migrantima“, kazao je Vasiljević.

Prema njegovim riječima, veoma je važna i podrška koju Frontex pruža razvoju Koordinacionog centra čiji je krajnji cilj uspostavljanje Koordinacionog centra u Podgorici u punom kapacitetu i njegovo uključivanje u Eurosur mrežu, kao modela za razvoj koordinacionih centara u ostalim državama Zapadnog Balkana.

"Stalni migracioni pritisak, razvijene mreže krijumčarenja i različiti oblici prekograničnog kriminala su izazovi koje podjednako dijelimo sa našim evropskim partnerima“, rekao je Vasiljević.

On je dodao da je uvjeren da će prisustvo službenika Frontex-a na granicama između zemalja koje nijesu članice EU biti prekretnica i krupan korak u borbi protiv ovih izazova.

Vasiljević je poželio pripadnicima Frontex-a uspješan rad i poručio da će granična policija Crne Gore svojim angažovanjem pokazati da je pouzdan partner u regionalnim i međunarodnim operativnim aktivnostima i da ima kapaciteta da zaštiti granicu u skladu sa najboljim evropskim standardima.

Bonus video: