Takmičenje "Čini dobro Budi heroj za planetu!" povodom Svjetskog dan klimatskih promjena

Pravo učešća na takmičenju imaju obrazovno-vaspitne ustanove koje implementiraju Međunarodni program "Eko škole", tačnije koje su nosioci međunarodnog priznanja "Zelena zastava", kao i ustanove koje su se prijavile za pilotiranje programa "Eko škole"

1388 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Fondacija Čini dobro
Foto: Fondacija Čini dobro

Fondacija "Čini dobro" u saradnji sa Zavodom za školstvo, koji sprovodi međunarodni program "Eko škole", uputila je poziv obrazovno-vaspitnim ustanovama za učešće u takmičenju "Čini dobro Budi heroj za planetu!".

Takmičenje se organizuje povodom 4. novembra Svjetskog dan klimatskih promjena.

Pravo učešća na takmičenju imaju obrazovno-vaspitne ustanove koje implementiraju Međunarodni program "Eko škole", tačnije koje su nosioci međunarodnog priznanja "Zelena zastava", kao i ustanove koje su se prijavile za pilotiranje programa "Eko škole".

U okviru takmičenja "Čini dobro Budi heroj za planetu!" obrazovno-vaspitne ustanove treba da dostave predlog projekta na temu klimatskih promjena, koji je usmjeren na očuvanje životne sredine mapirajući problem u školi i/ili lokalnoj zajednici te predlogom ponude konkretno rješenje i kako se pridružiti globalnoj borbi protiv klimatski promjena. Poziv je otvoren do 1. decembra kada obrazovno-vaspitne ustanove treba da dostave svoje predloge na e-mail: info@cinidobro.me. Obrazovno-vaspitna ustanova može učestvovati samo sa jednim predlogom.

"Takmičenje ima za cilj podsticanje svijesti o klimatskim promjenama među mladima, tačnije učenicima/cama, nastavnim kadrom ali i njihovo motivisanje da promijene svoje navike i preduzmu konkretne korake za očuvanje planete. Tačnije, očuvanje planete je moguće samo ako budemo vodili računa o biološkim raznovrsnostima, održivom korišćenju prirodnih resursa, smanjenju zagađenja i potrošnji energije. Za klimatske promjene koje su registrovane prethodnih, kao i one koje se predviđaju za narednih 80 godina, smatra se da su nastale kao rezultat čovjekovih aktivnosti, a ne kao posledica prirodnih promjena u atmosferi. Zato je ova tema jako važna, zato je oblast klimatskih promjena je jedna od deset tema koja se realizuje u okviru međunarodnog programa 'Eko škole'", navodi se u saopštenju Fondacije "Čini dobro".

Komisija će, kako je pojačnjeno, cijeneći kriterijume: inovativnosti, kreativnosti i orginalnosti; uticaja i održivosti projekta; kvalitet predloga; pristup i metodologiju; povezanost sa kurikulumom; promociju i adaptibilnost projekta, 8. decembra odabrati dva najbolja projekta.

Obrazovno-vaspitne ustanove, čiji projekti budu prvorangirani i drugorangirani, će dobiti novačanu nagradu od po hiljadu eura za njihovu realizaciju.

Bonus video: