MZ Velje brdo uputila zahtjev Glavnom gradu i "Putevima" zbog autobuske linije L23

Promjena je “toliko nepraktična da ljude tjera na razmišljanje da iznajmljuju stanove u Podgorici”, jer drugačije ne mogu da se organizuju u odnosu na vanškolskih aktivnosti djece i da usklade profesionalne obaveze, navode iz MZ

7267 pregleda 13 komentar(a)
Preduzeće “Putevi” čiji je osnivač Glavnigrad organizuje prevoz do Veljeg brda, Foto: BORIS PEJOVIC
Preduzeće “Putevi” čiji je osnivač Glavnigrad organizuje prevoz do Veljeg brda, Foto: BORIS PEJOVIC

Iz Mjesne zajednice “Velje brdo” tražili su od Glavnog grada Podgorica i preduzeća “Putevi” da vrate red vožnje i trase kojima je ranije saobraćala linija L23. Kao jedan od razloga naveli su da je izmijenjenom trasom znatno duža vožnja i da od Veljeg brda do Podgorice putuju kao do Nikšića.

U dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid, oni navode da su iz preduzeća “Putevi” ranije rekli da je “ruta linije nepromijenjena i ostaje ista”, ali da to nije slučaj.

“Linija L23 ide preko Vranića, što je veliki besmisao za građane koji putuju starim putem prema Podgorici. Ova promjena linije preko Vranića nema dodirnih tačaka sa stvarnim potrebama prevoza građana na relaciji Velje brdo-Podgorica”, navode, pored ostalog, iz MZ.

Dodaju da je odluka o toj liniji donijeta “bez prethodnih konsultacija i bez uvažavanja pravih potreba građana”.

“Koji najbolje znaju svoje potrebe, jer gravitiraju na relaciji prema gradu, pa je ovo apsurd na koji nećemo pristati”, piše u dopisu.

U obrazloženju oni navode da je ranije put do Osnovne škole “Sutjeska” u Podgorici trajao svega sedam minuta, a da sada traje pola sata.

Dodaju i da je promjena “toliko nepraktična da ljude tjera na razmišljanje da iznajmljuju stanove u Podgorici”, jer drugačije ne mogu da se organizuju u odnosu na vanškolskih aktivnosti djece i da usklade profesionalne obaveze.

Pozivajući se na Konvenciju o pravima djeteta Ujedinjenih nacija, kojom je pristup kvalitetnom obrazovanju osnovno pravo svakog djeteta, navode “da je redukcija linija prevoza do škola direktan napad na to pravo”.

“I narušavanje međunarodnih i domaćih obaveza naše države”, pojašnjavaju iz MZ “Velje brdo”.

Iz Glavnog grada nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa obraćanjem te MZ.

Dopis koji su dostavili gradskoj upravi, Sekretarijatu za saobraćaj, “Putevima”, iz MZ “Velje brdo” uputili su i na adresu Zaštitnika za ljudska prava i slobode.

Bonus video: