Nevrijeme izazvalo brojne probleme u više opština - padala stabla, oštećena vozila, prevrnut brod...

Crveni meteoalarm izdat je za danas za područje cijele države zbog vremenskih prilika

80692 pregleda 20 reakcija 18 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 03.11.2023. 17:18h

Nevrijeme praćeno kišom i vjetrom napravilo je danas brojne probleme u više opština.

Jak vjetar, tokom prijepodneva, oborio je više stabala u gradskom dijelu kolašinske opštine.

Četinarsko drvo oboreno u ulici ispod vrtića Sestre Radović, prilikom pada, oštetilo je jedno vozilo i novi trotara na toj saobrćajnici. Bor koje je vjetar prelomio u, takozvanom, izbjegličkom nasellju oštetio je krov terase jednog stana. Vlasnici kažu da će tek kad se stablo pomjeri, biti jasno kojeg je obima šteta.

nevrijeme Kolašin
foto: Privatna arhiva

Vjetar je oštetio i krovove nekoliko stambenih i pomoćnih objekte, a dodatno je oštećena i fasada vrtića, koja je stradala tokom nevremna prije nekolio dana.

U Ulici Vojislavljevića u podgoričkom naselju Zabjelo, kod Osnovne škole "Oktoih", sa jedne zgrade je otpao veći dio fasade.

Iz kolašinske Službe zaštite i spasavanja kažu da im sugrađani nijesu prijavljivali probleme zbog posljedica nevremena. Informacija o značajnijoj šteti na objektima nemaju ni u Opštini. Podsjećaju da je odron koji je izazvala kiša minule sedmice na putu u Mrtvom Dubokom, dijelom saniran juče.

Zbog nevremena praćenog jakim vjetrom u popodnevnim časovima u Bijelom Polju, ekipe Komunalnog Lim su intervenisale na više lokacija.

“Svaka veća padavina, pa i ova otežava prolaz podvožnjacima, tako je za kratko vrijeme poplavljen podvožnjak u Sutivanu. Ekipe na terenu su otčepile odvod u podvožnjaku, nakon čega je rašćišćen prolaz”, saopšteno je Vijestima iz Komunalnog Lim.

Sutivan poplava
foto: Jadranka Ćetković

Orkanski udari južnog vjetra koji u Boki duva brzinom i do 85 čvorova uzrokovali su da se 10-metarske jedrilice "Jeanine" nasuče na Pontu Seljanova.

Olujni jugo je, po svemu sudeći, prethodno ovaj brod otkinuo sa sidra.

Zasad nema zagađenja mora od eventualnog izliva manjih količina dizel goriva koje se nalaze u tankovima jedrilice.

Obavještenje za pomorce sa pravovremenim najavama nevremena i upozorenjem za nautičare da osiguraju svoja plovila uputila je Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore.

Veliki talasi su zabilježeni i na plaži Rafailovići.

Kod Rafailovića
Kod Rafailovićafoto: Privatna arhiva

Zbog olujnih udara vjetra i opasnosti od lomljenja grana i pada stabala, Komunalno preduzeće Tivat je za pristup građana zatvorilo Veliki gradski park.

Uprkos oluji, aerodrom Tivat je otvoren za saobraćaj, ali od procjene kapetana vazduhoplova zavisi da li će oni sletjeti u Tivat ili ne. Jutarnji let iz Beograda i za Beograd kompanije "Air Serbia" je obavljen na vrijeme uprkos jakim udarima vjetra u avion tipa ATR72-600.

U Herceg Novom uslijed jakih udara vjetra jutros je u Ulici Orjenskog bataljona palo stablo na parkirano vozilo. U Herceg Novom su, prenosi portal RTHN, zabilježeni najjači udari vjetra od 14 metara u sekundi.

Nevrijeme je uzrokovalo probleme i na Cetinju. Služba zaštite i spasavanja Prijestonice Cetinje, kako je za Radio Cetinje kazao načelnik Miloš Ćećanović, intervenisala je na više lokacija.

"U naselju Kongo, vjetar je otkrio kompletan srednji dio krova zgrade. Kuća u Bajicama je takođe raskrivena. Bilo je još sitnih intervencija tokom jutra", kazao je Ćećanović.

Jak vjetar prevrnuo je brod usidren kod Perasta, a obilne padavine uzrokovale su i poplave. Usljed nevremena palo je i jedno stablo koje je oštetilo vozilo.

Crveni meteoalarm izdat je za danas za područje cijele države zbog vremenskih prilika.

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) za danas i nedjelju izdao je upozorenje na obilnu kišu, jak južni vjetar i talase na moru.

Nevrijeme koje je zahvatilo Crnu Goru u Danilovgradu je poplavilo djelove imanja i puteva.

Olujno nevrijeme zahvatilo je i područje nikšićke opštine, a jak vjetar, praćen kišom, na nekoliko lokacija u užoj gradskoj zoni je polomio stabla, a među njima i ono koje se nalazi u Njegoševoj ulici, ispred hotela "Onogošt".

"Polomljena stabla na nekoliko lokacija u gradu odmah smo uklonili. U toku je uklanjanje stabla ispred hotela "Onogošt". Komunalne službe grada odrađuju svoj dio posla - čiste lišće i granje sa odvoda“, rekao je komandir Službe zaštite i spasavanja Nikšić, Slavko Tadić.

On je dodao da je nekoliko krovova otkriveno, ali da stanje nije alarmantno.

Bonus video: