JP Morsko dobro uklonilo srušenu pergolu i kućiću i to nazvalo sanacijom vodnog terminala

Uprkos optimizmu čelnika bivše Vlade i rukovodstvo Morskog dobra, prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti" tokom cijelog prošlog i ovog ljeta improvizovani vodni terminal opslužio je ukupno tek par desetina putnika

17052 pregleda 2 komentar(a)
Foto: JP Morsko dobro
Foto: JP Morsko dobro

Nakon što su "Vijesti" prošle nedjelje pisale o katastrofalnom stanju u kojem se nalazi devastotrani privremeni objekat takozvanog vodnog terminal Aerodroma Tivat u Kukoljini, JP Morsko Dobro koje je napravilo i gazduje tim objektom je reagovalo i uklonilo prevrnutu i oštećenu kućicu biljetarnice i srušenu veliku drvenu pergola na terminalu.

Oni su taj postupak u saopštenjuu za javnost koje su objavili na svom sajtu nazvali "sanacijom lokacije sezonskog pristaništa i privezišta Mrčevac-Kukoljina”.

"Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je upravljač lokacije sezonskog pristaništa i privezišta Mrčevac - Kukoljina za potrebe aerodroma Tivat, oznaka lokacije 10 (čvrsto izgrađeno pristanište) u Programu objekata obalne infrastrukture. Naime, krajem septembra, navedeno područje je bilo pogođeno vremenskim neprilikama, u vidu olujnog vjetra orkanske jačine, u formi 'pijavice' pri čemu je pričinjena značajna materijalna šteta na više lokacija u Opštini Tivat, tako da nismo usamljen slučaj. Oprema je odolijevala svim vremenskim neprilikama zadnjih godinu i po dana, ali 'pijavica' je nešto što je na nivou elementarne nepogode. Javno preduzeće je izašlo na teren i u kratkom vremenskom roku, otklonilo štetu na lokalitetu, tako što se pristupilo uređenju prostora, skladištenju opreme u magacinskom prostoru gdje će se drveni elementi očistiti i lakirati u cilju pripreme za narednu turističku sezonu", saopšteno je iz te državne firme.

Nisu objasnili zašto im je trebalo više od mjesec dana od nastanka štete i devastacije objekta, da izađu na teren i "saniraju" ga i to tek nakon što su mediji pisali o ovom problemu.

Morsko dobro je u gradnju i opremanje ovog objekta, pred špic ljetnje sezone 2022. godine, utrošila preko 30.000 eura, mimo tada važećeg sopstvenog Plana korišćenja sredstava JPMD za tu godinu. Postupajući po osnovu zaključka Vlade iz maja prošle godine, Morsko dobro je na lokaciji Blato na samo nekoliko desetina metara od praga piste 14 aerodroma Tivat, ali van ograde aerodromskog kompleksa, napravilo privremeni objekat vodnog terminala, radi navodnog smanjenja problema koji putnici sa aerodroma Tivat imaju prilikom drumskog transfera iz te vazdušne luke do krajnjih destinacija do kojih oni putuju, a zbog ljeti katastrofalno zakrčene Jadranske magistrale kroz Tivat.

vodni terminal
foto: JP Morsko dobro

Objekat je napravljen mimo onoga što za tu lokaciju propisuje zvanični Program privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2019-2023. godine, kao i bez dobijenih urbanističko-tehničkih uslova od Sekretarijata za uređenje prostora Opštine Tivat, odnosno od resornog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, s obzirom na to da se ta lokacija nalazi u zahvatu važeće Državne studije lokacije "Aerodrom Tivat". Uz to, taj je objekat napravljen bez uporišta u tada važećem Planu korišćenja sredstva JPMD za 2022. JPMD je, uprkos svemu tome, na kraju na lokaciji Blato izvršilo betoniranje platoa koji vodi do tamo od ranije napravljenog betonskog mula, izgradilo biletarnicu i manji sanitarni čvor, kao i uredilo i asfaltiralo veliki plato za parkiranje vozila, te postavilo elektroenergetsku infrastrukturu, rasvjetu i hortikulturno uredilo čitav prostor sadnjom raznog bilja i drveća.

Sve to učinjeno je i bez dobijene formalne saglasnosti Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, iako se privremeni objekat vodnog terminala nalazi u za sigurnost letjenja na aerodromu Tivat vrlo osjetljivoj zoni prilaznih ravni za slijetanje aviona na pistu 14, odnosno odlaznih ravni za polijetanje sa piste 32, te nekim svojim djelovima "probija" maksimalne visine objekata koji se tu čak i samo privremeno smiju nalaziti.

Objekat "privremenog vodnog terminala" napravljen je u takozvanoj jet blast, odnosno zoni opasnoj za zadržavanje ljudi i vozila zbog udara izduva mlaznih motora aviona koji polijeću sa piste 14, a na što jasno ukazuje i znak upozorenja koji je JP Morsko dobro naprasno uklonilo nakon što su mediji pisali o tome da je objekat takozvanog terminala sagrađen u opasnoj zoni.

Uprkos optimizmu čelnika bivše Vlade i rukovodstvo Morskog dobra da će improvizovani vodni terminal učiniti čudo za smanjenje drumskih gužvi od aerodroma Tvat prema bokeljskim hotelima, objekat koji je prošle godine napravilo JPMD, prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti" tokom cijelog prošlog i ovog ljeta opslužio je ukupno tek par desetina putnika.

Bonus video: