Ljudska prava osnov razvoja i napretka demokratskih zemalja

Sastanak stalne predstavnice UNDP-a u Crnoj Gori Ekaterine Paniklove i zaštitnika Siniše Bjekovića

4376 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda
Foto: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda

Ombudsmanske institucije i ljudska prava uvijek su važna osnova razvoja i napretka zemalja koje počivaju na demokratskim principima i vladavini prava, ocijenjeno je na sastanku stalne predstavnice UNDP-a u Crnoj Gori Ekaterine Paniklove i zaštitnika Siniše Bjekovića.

Zaštitnik je, kako je saopštila ta institucija, predstavio mandat i organizaciju rada, ukazujući na "trend rasta broja pritužbi posljednjih sedam-osam godina". Prema njegovim riječima, osim efikasnosti u postupanju akcenat je i na primjeni međunarodnih standarda i prakse, ali i približavanju građanima kroz terenske posjete i brojne promotivne aktivnosti.

Paniklova je čestitala 20 godina rada institucije Zaštitnika, navodeći da je ona jedan od boljih primjera funkcionalnosti i opsega nadležnosti, navodi se u saopštenju.

“Aktivnosti Zaštitnika i UNDP-a u Crnoj Gori su fokusirane su na ključne oblasti koje utiču na život građanki i građana. UNDP će nastaviti da kroz svoje inicijative doprinosi konstruktivnom dijalogu u Crnoj Gori koji vodi konkretnim rješenjima ka održivom razvoju društva“, kazala je ona.

Sagovornici su saglasni da prioritizovanje ljudskih prava nije samo moralni imperativ, već i katalizator ljudskog razvoja. "Imajući u vidu savremene globalne izazove, jasno je da je obezbjeđivanje ovih prava sastavni dio jačanja otpornosti društava i održavanja globalne stabilnosti, što je osnov za napredak i prosperitet širom svijeta", navode iz institucije Zaštitnika.

“Potrebno je više pažnje obratiti na mlade i sa njima raditi na promjeni svijesti i diskriminatornih obrazaca ponašanja. Takođe, s obzirom na izražen uticaj politike u našem društvu, i od političara očekujem više senzibiliteta i pristupa zasnovanog na ljudskim pravima”, rekao je Bjeković.

Stalna predstavnica UNDP-ja i zaštitnik saglasili su se da će nastaviti i unaprijediti buduću saradnju, naročito u oblasti borbe protiv govora mržnje, mizoginije, seksizma i rodno zasnovanog nasilja, budući da su te pojave "i dalje zabrinjavajuće prisutne u našem društvu", navode iz institucije Zaštitnika.

Paniklova je najavila da će borba protiv svih oblika nasilja nad ženama biti u fokusu predstojećih aktivnosti UNDP-a.

Ljudska prava, kako su naveli, u srži su i drugih važnih oblasti u Crnoj Gori, kao što su dostizanje ciljeva održivog razvoja, strategijske inovacije, digitalizacija, biznis, životna sredina, socijalna inkluzija i demokratsko upravljanje.

Bonus video: