Obilne kiše i danas donijele nevolje mještanima Filendara u Danilovgradu

Mještani za probleme krive kompaniju koja je izvodila radove na rekonstrukciji magistrale od Danilovgrada do Podgorice

11533 pregleda 23 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Jelena Jovanović
Foto: Jelena Jovanović

Obilne kiše i danas su donijele nevolje mještanima danilovgradskog naselja Filendar - poplavili su prilaz njihovim kućama, septičke jame... a za probleme krive kompaniju koja je izvodila radove na rekonstrukciji magistrale od tog grada do Podgorice.

Oni su se obratili Vijestima, tvrdeći da su prethodno kontaktirali gradsku vlast, kompaniju Bemax, Ministarstvo saobraćaja.

Kazali su i da od nadležnih nisu dobili konkretan odgovor, već da svi prebacuju lopticu u tuđe dvorište, te da im je ostalo samo da bojažljivo strepe i sa nevjericom prate vremenske prognoze svakog dana.

"Manje kiše prave velike probleme, a ne možemo ni da zamislimo šta bi sve bilo da kiše padaju jačim intezitetom nekolika dana. Ovih dana kiše su bile kratkotrajne od po nekoliko sati i imanja su plavila. Za napomenuti je i da su tu fekalne vode sprovedene u kanal uz bulevar, koji kad se prepunni preliva se u imanja mještana i plašimo se određenih bolesti", kazali su oni za Vijesti.

nevrijeme Danilovgrad
foto: Jelena Jovanović

Ističu da je nezamislivo da građanin u 21. vijeku strahuje i doživljava poplave koje mogu izazvati posledice po zdravlje ljudi.

"Obraćali smo se raznim institucijama vezano za naš problem, ali niko nije imao sluha za nas. Podsjećamo da je prvobitnim projektom Uprave za saobraćaj Crne Gore bilo predviđeno da atmosferske vode budu usmjerene u upojni bunar Filendar, gdje su vode oticale pedesetak godina unazad od kada je i prošla tadašnja magistrala preko naših imanja. Mi smo se vrlo kratko radovali tom projektu, jer smo nakon toga dobili informaciju da je bivša predsjednica Opštine, gospođa Zorica Kovačević, kada su počeli radovi na rekonstrukciji bulevara, formirala četvoročlanu komisiju koja je donijela rješenje da se ispravi projekat Uprave za saobraćaj Crne Gore, i voda usmjeri u kontra stranu - uzbrdo i uzvodno,što je bilo i više nego neprofesionalno", pojašnjava mještanin sa kojim su Vijesti razgovarale.

On je dodao da su usmeno, tokom razgovora u kabinetu predsjednice Opštine tražili da im lokalna vlast dostavi bilo kakav zapisnik ili rješenje koje je donijela pomenuta komisija.

nevrijeme Danilovgrad
foto: Jelena Jovanović

"Tim povodm smo se čak obratili i pismenim putem, nekoliko puta, urgentno i hitno. Međutim nikakvih odgovora nije bilo i ćutanje administracije je učinjelo svoje".

"Naša sledeća namjera je da se što prije obratimo pravosudnim institucijama u nadi da će nam neko drugi izaći u susret i pomoći u cilju rješavanja našeg problema. Objašnjavali smo bivšim gradonačelnicima da smo se nadali i očekivali da će problemi stići sa prvim kišama ,jer smo od samog starta izgradnje bulevara ukazivali na sve to, protivili se i protestovali, ali bezuspješno", tvrdi sagovornik Vijesti.

nevrijeme Danilovgrad
foto: Jelena Jovanović

Taj mještanin Filendara objašnjava da su prilikom samog početka renoviranja bulevara inžinjeri Uprave za saobraćaj uradili projekat za dvođenja otpadnih voda sličan onom koji je funkcionisao pedesetak godina unazad:

"I kojem projektu smo se mi mještani radovali, jer smo očekivali da više neće biti plavljenja naših objekata niti poplava. Međutim ta naša radost je vrlo kratko trajala ,jer je bivša predsjednica formirala opštinsku komisiju i po njenoj inicijativi ispravljen je projekat Uprave za Saobraćaj Crne Gore ,i na našu štetu koji živimo tu decenijama ,voda je usmjerena u kontra stranu ,to jest odvod vode usmeren je uzbrdo slobodnim padom ,što je prosto nemoguće , baš neprofesionalno i više nego neočekivano. Nažalost, prva kiša pokazala je koliko je bio funkcionalan taj plan, koliko nedostataka ima i kako je neozbiljno odrađen. U razgovoru sa gradonačelnikom u njegovom kabinetu isti nam je čvrsto obećao da će Opština Danilovgrad učiniti sve što je u njenoj moći u cilju rješavanja problema oticanja otpadnih voda. Na nama je sada da budemo strpljivi i da čekamo još neko vrijeme dok sve ovo ne bude realizovano ,a vremena je sve manje jer dolaze jesenje kiše i mi ih ne možemo čekati skrštenih ruku. Nadamo se svi da neće doći do novih možda i radikalnijihh protesta nas mještana ,do blokiranja saobraćajnica i kružnog toka ,nego da će se sve riješiti mirnim putem ,jer u krajnjem slučaju građanin mora braniti svoja prava na sve moguće načine. Daćemo šansu novom gradonačelniku gospodinu Aleksandru Grguroviću i vjerovaćemo mu da će nam pomoći u ispunjavanju naših zahtjeva i u realizaciji ovog nama ogromnog problema ,kao i da će se jednom za svagda pronaći neko trajno rješenje. Prinuđeni smo i putem medija da zatražimo pomoć stručnjaka, asve u cilju pronalaženja rješenja koje će biti funkcionalno, tako da molimo stručnjake da nam se jave za pomoć, a mi ćemo pokriti sve finansijske troškove za njihove usluge".

Bonus video: