Lovci uništavaju imanja, mještani najavili blokadu

Dio stanovnika moračkih i rovačkih mjesnih zajednica tvrdi da se vikendima osjećaju kao da su u ratnom području, da vatreno oružje nose i djeca, a terenska vozila špartaju po putevima i livadama

18312 pregleda 12 komentar(a)
Tvrde da im lovci nanose štetu: Rovca, Foto: Privatna arhiva
Tvrde da im lovci nanose štetu: Rovca, Foto: Privatna arhiva

Dio mještana nekoliko rovačkih i moračkih mjesnih zajednica (MZ) organizovaće blokadu auto-puta ukoliko resorno ministarstvo “ne uvede red u ponašanje lovačkih društava (LD) sa tog područja kolašinske opštine”.

To je “Vijestima” kazao predsjednik MZ Liješnje Nenad Bulatović.

On tvrdi da se načinom na koji se trenutno gazduje lovištima nanosi velika šteta poljoprivrednim domaćinstvima i uništava seoska infrastruktura. Nije jedina šteta, objašnjava on, ona koju naprave divlje svinje na usjevima i livadama. Zbog toga, dio mještana smatra da “Ministarstvo poljoprivrede treba da odluči da li je važnija poljoprivreda ili lov”.

“Nemamo drugog načina da skrenemo pažnju na ono što trpimo, osim protesta i blokade puta. Trpimo zbog neodgovornog ponašanja lovaca i neadekvatnog gazdovanja lovištima. Mještani, ali i oni koji žive u drugim mjestima, a obrađuju svoja imanja u više moračkih i rovačkih sela, osjećaju se vikendom kao da su u ratnom području. Tokom subote i nedjelje, na lokalnim putevima i privatnim imanjima na svakom koraku možete sresti naoružanog čovjeka. Vatreno oružje nekad nose i djeca, ali i osobe koje su osuđivane za teška krivična djela. Špartaju terenskim vozila po privatnim imanjima, uništavaju puteve... Pored svega, lovni zabrani su na dijelu privatnih parcela, što je protivno zakonu “, tvrdi predsjednik MZ Liješnje.

Predstavnici osam MZ su, kako kaže, nedavno svoje probleme iznijeli i potpredsjednicima Opštine Kolašin Vasiliju Ivanoviću i Miodragu Bulatoviću, ali i Ministarstvu. Od tog resora još čekaju zaključke koji je trebalo da budu formulisani nakon sastanka sa mještanima moračkih i rovačkih sela. U Opštini, kaže Bulatović, obećali su pomoć i konstruktivne predloge za rješavanje problema.

“U Lokvi Puletića je napravljen zabran mimo zakona, jer je riječ o privatnim parcelama. Tražimo ukidanje tog zabrana. Zahtijevamo da Uprava policije ažurnije prati ko sve nosi oružje po kolašinskim selima. Lako je utvrditi kršenje zakona u tom smislu, jer na profilima na društvenim mrežama LD često se objavljuju fotografije koje potvrđuju da su često naoružani i oni koji, prema zakonu, ne bi smjeli biti. Takođe, tražimo da se prepolovi broj divljih svinja, jer će, ako tako ne bude, biti urnisane poljoprivredne površine. Tražimo da nadležni zaštite poljoprivrednike, a ako ne mogu ili ne žele, onda da nam to jasno kažu”, kaže Bulatović.

Lovici odbacuju tvrdnje
Lovici odbacuju tvrdnjefoto: Shutterstock

U Opštini podsjećaju da su imali razgovor sa nekolicinom predstavnika moračkih i lovačkih sela, koji su im predočili navodne probleme koje imaju sa LD. Kako je rekao potpredsjednik Ivanović, lokalna uprava će nastojati da riješi taj problem “u okviru svojih nadležnosti i vodeći računa o poljoprivrednim površinama i svima onima koji žive od poljoprivrede”.

Prema Zakonu o divljači i lovstvu, lovišta su prostorne cjeline “koje se ustanovljavaju na poljoprivrednim i vodnim površinama, površinama obraslim šumama i šumskom zemljištu, po pravilu, ne manjem od 3.000 hektara...”. Kako je definisano tim aktom, nelovne površine su, između ostalog, naselja i zaseoci, površine svih javnih puteva... Lovne i nelovne površine određuju se u katastru lovišta. Lovišta se dodjeljuju na korišćenje pravnim licima koja ispunjavaju uslove, definisane tim zakonom, na period do 10 godina.

Zakonom je precizirano i da za korišćenje lovišta korisnik lovišta plaća godišnju naknadu, od koje se 30 odsto raspoređuje jedinici lokalne samouprave na čijoj se teritoriji lovište nalazi. Po 35 odsto trebalo bi da dobiju Lovački savezu za obavljanje poslova od javnog interesa i vlasnici zemljišta bez prava lova, srazmjerno površini i bonitetu zemljišta obuhvaćenog lovnim površinama lovišta.

Predsjednik MZ Liješnje tvrdi da dio od naknade u rovačkim i moračkim selima nikad nijesu dobili, a u Opštini juče nijesu mogli da kažu koliki je prihod u lokalnom budžetu od te nakade.

Bulatović: To je netačno, štetu prave samo divlje svinje

U LD “Rovca”, međutim, tvrde da su svi navodi predsjednika MZ Liješnje netačni, “osim dijelom onog koji se odnosi na štetu koje prave divlje svinje”. Kako objašnjava predsjednik tog LD Miličko Bulatović, pravilnicima je jasno definsano na koji način i u kojim slučajevima se nadoknađuje šteta koju naprave na imanjima divlje životinje, kao i koje su procedure u tom slučaju.

“LD ‘Rovca’ radi u skladu sa zakonom, to jest gazduje sa lovištem u skladu sa propisima koje donosi Vlada i resorno ministarstvo, pridržavamo se Plana lovnoprivredne osnove i Plana gazdovanja. Koliko su besmislene Bulatovićeve tvrdnje, koje s indignacijom odbacujem, govori i činjenica da su 95 odsto članova našeg društva mještani rovačkih sela, koji tamo žive ili imaju kuće i imanja. Ne samo da nije tačno da uništavamo infrastrukturu, već je lako dokaziva činjenica da pomažemo u održavanju puteva, učestvujemo u svim akcijama kojima se poboljšava kvalitet života mještana, kao i u akcijama gašenja požara...”, kaže za “Vijesti” predsjednik rovačkog LD.

On tvrdi i da je laž da je na području lovišta kojim gazduje LD “Rovca” dozvoljeno da oružje nose maloljetnici ili osobe kojima zakon to ne dozvoljava. U skladu sa etikom i zakonom, objašnjava Bulatović, ponaša se svih 70-ak članova tog LD. Kada je riječ o Lokvi Puletića, on tvrdi da je dijelom na privatnim parcelama, ali da vlasnici nikada nijesu pokazali neslaganje sa tom činjenicom. Ostatak zabrana je, kaže, na parcelama koje su državne.

Bonus video: