U vrtiću "Sunce" u Nikšiću se protiv kiše bore lavorima: Krov i dalje čeka na popravku

Uskoro bi trebalo da bude raspisan novi tender, a radovi bi mogli tek da počnu narednog ljeta

10392 pregleda 10 komentar(a)
Plafon u vrtiću Sunce, Foto: Svetlana Mandić
Plafon u vrtiću Sunce, Foto: Svetlana Mandić

Sa prvom većom jesenjom kišom u Nikšiću u vrtiću “Sunce”, u naselju Humci, izvadili su stare “rekvizite”, lavore, jer problem krova, uprkos najavama, nije riješen. Prema riječima Snežane Zogović, direktorice Javne predškolske ustanove (JPU) “Dragan Kovačević”, izvođač radova je odustao od posla, tako da bi uskoro trebalo da bude raspisan novi tender, a radovi bi mogli tek da počnu narednog ljeta.

Predsjednik Savjeta roditelja Mirko Pavićević tvrdi da je izvođač želio da mijenja projekat, ali da roditelji, kao i nadzorni organ, nijesu pristali da problem bude trenutno saniran, već su zahtijevali njegovo trajno rješenje.

“Resorno Ministarstvo i naša ustanova su uradili sve što je u našoj moći. Obezbjeđena su bila finansijska sredstva, raspisan je tender, ispoštovana sva procedura, ali je izvođač, koji se jedini prijavio, odustao, tako da se sad nalazimo na početku. Slijedi raspisivanje novog tendera i očekujemo da će se to ubrzo desiti”, kazala je Zogović.

vrtić Sunce Humci
foto: Svetlana Mandić

Prema njenim riječima, kada su saznali da projekat rekonstrukcije krova neće biti realizovan, organizovan je sastanak sa svim roditeljima iz vaspitne jedinice (VJ) “Sunce”.

“Naravno da su roditelji negodovali, jer u pitanju je najmlađa populacija i njihov boravak treba da bude bezbjedan. Bilo nam je neprijatno, ali sve smo, što je u našoj moći, uradili da taj krov konačno dobijemo”, kazala je Zogović.

vrtić Sunce Humci
foto: Svetlana Mandić

Kako je istakla, majstori čim primijete da nešto nije u redu, saniraju kvar, ali “voda nađe svoj put” tako da ih “svaki put iznenadi”.

“Situacija je bolja nego prošle godine, imamo poneki lavor, i trudićemo se, koliko smo u mogućnosti, da to zakrpimo”, riječi su direktorice JPU “Dragan Kovačević”.

Ništa bez lavora i kofa: vrtić Sunce
Ništa bez lavora i kofa: vrtić Suncefoto: Svetlana Mandić

Iako su roditelji razočarani što će i ovu godinu njihova djeca dočekati u vrtiću čiji krov prokišnjava, nadaju se da ih nova ministarka, Anđela Jakšić Stojanović, primiti i odmah krenuti u rješavanje pomenutog problema.

“Izvođač je želio da mijenja projekat što nama nije bilo prihvatljivo, jer nijednom roditelju nije prihvatljivo da se problem ne riješi kako treba. Čuli smo najave da će tender biti raspisan do kraja mjeseca i nadamo se da ćemo ovoga puta imati više od jedne ponude. Nažalost, radovi će početi tek kad se završi školska godina, ali nadamo se da ćemo novu početi sa rekonstruisanim krovom”, kazao je Pavićević.

vrtić Sunce Humci
foto: Svetlana Mandić

Podsjetio je da vaspitna jedinica “Sunce” godinama ima više od 140 mališana i da je riječ o jednoj od najljepših VJ ustanove “Dragan Kovačević”.

“Do sada smo, pretežno za vaspitne jedinice u prigradskim naseljima koristili stare domove mjesnih zajednica, ulagali novac u njihovu rekonstrukciju. Vrlo brzo ćemo poslati zahtjev za prijem kod nove ministarke prosvjete da porazgovaramo sa njom o ovom problemu, ali i da vidimo da li postoji mogućnost da se u nekom narednom periodu krene sa gradnjom makar jedne vaspitne jedinice. Tu smo da podržimo sve zdrave inicijative, ali prije svega da utičemo na to da naša djeca borave u lijepim i zdravim uslovima”, poručio je Pavićević.

vrtić Sunce Humci
foto: Svetlana Mandić

Kada su mališani iz Nikšića sedamdesetih godina prošlog vijeka u anketi izjavili da vrtić zamišljaju kao indijanski šator, arhitekta Pavle Popović latio se posla i uspio da arhitektonski dočara i oblikuje želju mališana. Mališani iz naselja Humce dobili su “svoj indijanski šator”, sa krovom u obliku kupola, koji je nazvan “Sunce”, a Popović jednu od najznačajnijih republičkih nagrada iz oblasti arhitekture, nagradu “Borbe”.

vrtić Sunce Humci
foto: Svetlana Mandić

Krov tog “čarobnog šatora”, u kome je i danas jednako toplo, veselo i maštovito, popustio je i problem datira godinama unazad. Iako je bilo sporadičnih intervencija na njemu, jedino rješenje je kompletna rekonstrukcija, a svi se nadaju da će do nje doći narednog ljeta.

Bonus video: