SPUCG: Tražimo od Vlade novi studentski dom u Podgorici

"Kao krovna studentska organizacija imamo odgovornost da javnosti predstavimo legitimne i legalne zahtjeve"

3534 pregleda 0 komentar(a)
Rektorat UCG (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
Rektorat UCG (Ilustracija), Foto: Boris Pejović

Studentski parlament Univerziteta Crne Gore (SPUCG) traži od nove 44. Vlade izgradnju novog studentskog doma u Podgorici.

To je saopšteno je iz ovog studentske organizacije.

Oni su to kazali, kako je saopšteno, imajući u vidu novonastalu situaciju koja je dovela u pitanje smještaj određenog broja studenata u studentskim domovima.

"Smatramo da kao krovna studentska organizacija imamo odgovornost da javnosti predstavimo legitimne i legalne zahtjeve na čijem ispunjenju ćemo raditi u narednom periodu, a za koje vjerujemo da mogu predstavljati značajan iskorak u pogledu poboljšanja studentskog standarda u Crnoj Gori", dodaje se u saopštenju koje potpisuje predsjednik SPUCG Andrej Vukčević.

Prije svega, smatramo da je praksa pokazala, stoji u saopštenju, veliku potrebu za proširenjem smještajnih kapaciteta namijenjenih studentima i to prije svega kroz izgradnju novog studentskog doma.

"Posebno iz razloga što je posljednji izgrađen studentski dom, za studente otvoren u septembru 2013. godine, dakle prije više od deceniju. Uzimajući u obzir činjenicu da svake godine, pored ispunjavanja formalnih uslova, sve veći broj studenata ostaje bez prava na smještaj u studentskom domu, kao i opšte poznato i značajno povećanje cijene zakupa privatnog smještaja u glavnom gradu, postaje i više nego jasno da je neophodno pronaći rješenje i ući u postupak izgradnje novog studentskog doma u Podgorici u najskorijem mogućem roku", naveli su iz studentskog parlamenta.

Prethodno navedeni zahtjev smo uputili i najvišim državnim instancama, kazali su, očekujući od novoizabrane 44. Vlade Crne Gore da po istom konačno i postupi, a u tom cilju ćemo koristiti sve kapacitete koji nam stoje na raspolaganju.

"U svjetlu prethodno navedenog zahtjeva, stava smo da je potrebno raditi na izmjeni Pravilnika o kriterijumina, načinu, uslovima i visini naknade za ostvarivanje prava na smještaj i ishranu u domu i participaciju prevoza učenika i studenata, kao pravnog okvira za regulisanje pitanja smještaja studenata u studentskim domovima", navodi se u saopoštenju.

Mišljenja smo da predmetni pravni akt, smatraju oni, treba da predvidi i novu kategoriju i mogućnost smještaja studenata u studentskim domovima.

"Prevashodno studentima koji ne zadovoljavaju jedan od dosadašnjih i aktuelnih formalnih uslova za smještaj u studentskom domu – upis određene godine studija po prvi put. Čvrsto vjerujemo da u slučaju da, po smještaju studenata koji po prvi put upisuju određenu godinu studija, ostane raspoloživih mjesta u studentskim domovima – ta mjesta treba po objektivnim kriterijumima podijeliti studentima koji određenu godinu studija ne upisuju po prvi put, a sve kako bismo sve raspoložive kapacitete popunili na najbolji i najpravedniji način", navodi se u saopštenju.

Nastavićemo intenzivni rad na unapređenju uslova smještaja i ishrane studenata, kazali su iz SPUCG, u postojećim studentskim domovima i menzama, a što smatramo za nužno, dodali su, u cilju postizanja određenih pozitivnih trendova koji se u okviru ove problematike uspostavljaju na univerzitetima širom Evropske Unije.

"U ovom dijelu, od suštinske važnosti je podrška nadležnih institucija. Ističemo da kao i nebrojeno puta do sada, podržavamo sve legitimne oblike organizovanja naših koleginica i kolega, a koji su usmjereni ka rješavanju zajedničkih problema i zadovoljavanju zajedničkih i legitimnih interesa", navodi se u saopštenju Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore.

Bonus video: