Euromost: Ako i ova Vlada ne okrene glavu, sjeveru prijeti gašenje

"Ono što je trenutno veliki problem su mladi, koji u 90 odsto slučajeva odmah napuštaju sjeverni region

2916 pregleda 6 komentar(a)
Šavnik, Foto: Svetlana Mandić
Šavnik, Foto: Svetlana Mandić

Ako se nastavi iseljavanje sjevernog regiona Crne Gore kao negativni priraštaj za tri do četiri decenije će doći do gašenja regiona”, saopšteno je iz NVO Euromost.

"U posljednjih pet godina trostruko je veći broj umrlih nego živorođenih. Naime, od 2018. do 2023. godine broj umrlih je bio veći za 2.798 stanovnika, dok je taj broj u period od 2011. do 2018. godine (za sedam godina), bio takođe negativan, sa 1.117 više umrlih nego živorođenih, što govori da sjeverni region polako nestaje.

Prirodni priraštaj se negativno utrostručio posljednjih pet godina, jer mladi većinom odlaze, iz kojeg razloga se sve manje stvaraju bračne zajednice, a i one koje su stvorene zbog ekonomske situacije bračni parovi u 80 odsto slučajeva na sjeveru odlaze sa svojom djecom van države, pretežno u države Evropske unije, ili prema Podgorici i južnim opštinama, i tamo zasnivaju novi život", navode iz Euromosta.

Podsjećaju iz civilnog sektora da se prema zvaničnim podacima od 2018. do 2023. godine, u sjevernom regionu smanjio broj stanovnika za 9.293, a u posljednje tri decenije, prema istim podacima, smanjen broj u opštinama na sjeveru Crne Gore za 60.000 stanovnika.

"Ovo su sve navedeni zvanični podaci, a još gore je kada se tome dodaju oni koji su napustili Crnu Goru, zasnovali život u drugoj državi a kojima je prebivalište ovdje.

“Kao što se vidi po podacima koje je za posljednjih pet godina obradila NVO Euromost, trenutna situacija je alarmantna i da je sjeverni region već izgubio kada se tiče broja stanovnika sedam opština, kao što su Andrijevica, Kolašin, Mojkovac, Plužine, Šavnik i Žabljak, koje su imale ukupno 62.228 stanovnika po popisu iz 2011. godine, što znači da će, ako se nastavi ovakav trend smanjivanja stanovnika, prema našim prognozama, četiri opštine na sjeveru neće imati ni jednog stanovnika, dok će u opštinama Bijelo Polje i Berane broj biti prepolovljen", saopšteno je.

Iz Euromosta napominju da se zbog iseljavanja i negativnog priraštaja na sjeveru smanjio i broj učenika u školama i to za 10. 000 u posljednjih 13 godina, i navode da je dobra odluka Vlade o proširenju Ministarstva ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, kao i za demografiju i mlade.

"Ono što je trenutno veliki problem su mladi, koji u 90 odsto slučajeva odmah napuštaju sjeverni region. Briga za mlade nije bila na zadovoljavajućem nivou. Predhodno Ministarstvo za sport i mlade ih je vidjela samo kroz nekakve kartice, dok su im ostali ugasili sve što su imali, od radnih mjesta do fakluteta koji su postojali na sjeveru", navode iz Euromosta, ističući da je najvažnije da se nova Vlada okrene sjeveru i građanima tog regiona.

Zato se, dodaju, mora staviti fokus na mlade na sjeveru i stvoriti uslovi da ostanu, da se zapošljavaju i stvaraju bračne zajednice u opštinama u ovom regionu, da mogu da se školuju i studiraju na sjeveru Crne Gore, što je jedini način da se zaustavi negativan prirodni priraštaj i iseljavanje.

Bonus video: