Komnenović podnio krivičnu prijavu protiv Kusovca: Častio Porto Montenegro sa 5,6 miliona eura?

Riječ je o već čuvenom i do sada u Crnoj Gori nezabilježenom postupku opraštanja duga za naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Adriatic Marinas, koju je prije pet godina donijela bivša DPS-SD-HGI vlast Tivta

26491 pregleda 55 reakcija 26 komentar(a)
Kusovac (arhiva), Foto: Siniša Luković
Kusovac (arhiva), Foto: Siniša Luković

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović (Narod pobjeđuje) preko punomoćnika, advokata Predraga Savića iz Beograda, podnio je juče u ime Opštine Tivat Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika dr Siniše Kusovca (DPS), zbog zloupotrebe službenog položaja kojom je lokalnoj upravi Tivta nanesena finansijska šteta od 5,6 miliona eura.

Riječ je o već čuvenom i do sada u Crnoj Gori nezabilježenom postupku opraštanja duga za naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Adriatic Marinas, koju je prije pet godina donijela bivša DPS-SD-HGI vlast Tivta.

Saglasnost na potpisivanje ugovora sa Adriatic Marinasom koji gradi elitni nautičko-turistički centar Porto Montenegro, tada je dalo 17 odbornika DPS u bivšem sazivu SO Tivat, ali je tadašnja gradonačelnica dr Snežana Matijević pola godine odbijala da potpiše taj aranžman sumnjajući u njegovu legalnost. Pod pritiskom DPS i njenih čelnika, tadašnjih predsjednika države Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića, koji su javno višekratno tražili da se aranžman sa Portom što prije potpiše i ta kompanija časti sa 5,6 miliona eura novca građana Tivta, Matijevićka je u ljeto 2018. podnijela ostavku. Njen nasljednik u fotelji gradonačelnika Tivta dr Siniša Kusovac (DPS) je nedugo potom stavio svoj potpis na kontroverzni aranžman i time gradu pričinio višemilionsku finansijsku štetu.

Neovlašćeno potpisivanje ugovora

“Postoji osnovana sumnja da je Kusovac 20. 8. 2018. godine neovlašćeno potpisao ugovor o načinu ispunjenja dijela međusobnih obaveza po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta sa Adriatic Marinas d.o.o. Tivat i to kao službeno lice koje je protivpravnim iskorištavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja i nevršenjem (nečinjenjem) svoje službene dužnosti obaveznog prijavljivanja po osnovu Zakona o kontroli državne pomoći, čime je pribavio Adriatic Marinas d.o.o. Tivat iznose od: 541.441,37 eura za sanaciju zemljišta; 827.441,05 eura za rušenje objekata koji nemaju građevinsku dozvolu i 4.228.658,82 eura zbog površina objekata izgrađenih prije 1945. godine, a čime je kroz nezakonitu – neprijavljenu i neusklađenu državnu pomoć Opština Tivat oštećena za naprijed navedene iznose od ukupno najmanje 5.591.511.24 eura, čime je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana 416 stav 3 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore”, navodi se u prijavi koja je juče poslata SDT-u i u koju su “Vijesti” imale uvid.

Komnenović
Komnenovićfoto: Siniša Luković

SDT je u vrijeme dok je njime rukovodio bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić konstatovalo da u slučaju kontroverznog otpisa milionskih iznosa komunalija Porto Montenegru, navodno nije bilo kršenja zakona. Specijalna tužiteljka Tatjana Žižić je tim povodom sačinila službenu zabilješku u kojoj je pored ostaloga napisala da “u konkretnom slučaju nije bilo nepravilnosti koje bi ukazivale da je izvršeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti”. Inače, cijelo ovo jedinstveno opraštanje milionskih iznosa dažbina koje plaćaju svi drugi graditelji novih objekata u Crnoj Gori, bivša državna i lokalna DPS vlast omogućile su toj kompaniji pozivajuči se na kontroverzni član 18C ugovora o prodaji Arsenala iz 2006.

Taj ugovor koji su potpisali bivši vlasnik Porta Piter Mank i tadašnji premijer Milo Đukanović, stranom investitoru omogućava da mu se odbiju dažbine koje svako drugi mora platiti, po osnovama koje nemaju uporišta u tada, ali ni sada važećim crnogorskim propisima. Komunalije se po tome Portu ne opraštaju zbog ulaganja te firme u izgradnju nove javne infrastrukture na lokaciji bivšeg Arsenala, već na osnovu njenih ulaganja u ekološku sanaciju lokacije, troškova rušenja objekata Arsenala i “površine objekata Arsenala prije 1945”, a za što se ne može naći uporišta ni u jednom tada, ali ni sada važećem zakonu u Crnoj Gori.

Agencija za zaštitu konkurencije (AZZK) nije po službenoj dužnosti istraživala ovaj slučaj, već je to učinila tek nakon što joj se sa traženjem objašnjenja o ovom kontroverznom poslu, u septembru 2018. obratila sama Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori. AZZK, međutim, ni pet godina kasnije, nije okončala ovaj predmet, niti donijela konačnu odluku o njegovoj usklađenosti sa zakonom.

Ispunjenje zakonske obaveze

U krivičnoj prijavi koju su gradonačelnik Komnenović i advokat Savić juče podnijeli SDT-u posebno se skreće pažnja na evropsku pravnu praksu i konkretne presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koje potvrđuju da službena zabilješka specijalne tužiteljke Žižić, kojom je ona posao sa opraštanjem komunalija Portu prije par godina proglasila legalnim, nije tzv. presuđena stvar jer službena zabilješka “ne može zamijeniti meritorne pravosnažne odluke javnog tužioca o okončavanju krivičnog postupka, jer službena zabilješka uopšte ne podliježe režimu redovnog pravnog lijeka”.

Zbog toga i u međuvremenu prikupljenih novih saznanja koje je dobio kroz postupak koji se još vodi pred AZZK, gradonačelnik Komnenović je podnio krivičnu prijavu protiv svog prethodnika Kusovca i time kako se navodi, ispunio svoju zakonsku obavezu. U prijavi se navodi da sve radnje Kusovca treba cijeniti u odnosu na ono što je propisano u više crnogorskih zakona i odluka SO Tivat, ali i “na osnovu opšte prihvaćenih pravnih standarda i pravila Evropske unije utvrđenih u ugovoru o funkcionisanju EU, saopštenja Evropske komisije za regionalnu državnu pomoć C(2021)2594 i sudske prakse koja je ustanovljena u slučajevima ocjene nezakonitosti i neusklađenosti državne pomoći”.

Naglašava se da je tivatski parlament svojevremeno dobio odluku kojom je isključivo tadašnju gradonačelnicu Snežanu Matijević ovlastio da potpiše sporazum sa Portom, a ne Kusovca koji je na kraju to učinio.

“Opšte je poznata činjenica da dr Matijević nakon konsultacija sa eminentnim pravnicima, od kojih su neki i danas u vrhu aktuelne sudske vlasti u Crnoj Gori, odbila da potpiše predmetni ugovor kao nezakonit i štetan, jer predmet ima neusklađenu državnu pomoć i može prouzrokovati krivično-pravnu odgovornost”, piše, pored ostalog, u prijavi.

Bonus video: