Vile u Kočanima dočekale novog ministra: Bageri čekaju odluku suda

Iz resora kojim je do prije nekoliko dana rukovodila Ana Novaković Đurović kazali da neće postupati po rješenju inspekcije do okončanja spora pred Upravnim sudom. Iz Upravnog suda kažu da su po tužbama Mila Đukanovića formirana tri predmeta

36022 pregleda 41 reakcija 41 komentar(a)
Imanje bivšeg šefa države u Kočanima, Foto: BORIS PEJOVIC
Imanje bivšeg šefa države u Kočanima, Foto: BORIS PEJOVIC

Inspekcija Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma neće postupati po rješenju o rušenju objekata na imanju porodice Đukanović u Kočanima, u Nikšiću, do okončanja spora koji se vodi pred Upravnim sudom.

Tu su “Vijestima” rekli iz resora koji je do prije nekoliko dana vodila ministarka Ana Novaković Đurović.

Na čelu resora prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine od utorka je Janko Odović.

“Bivši predsjednik (Milo) Đukanović je tužbom pokrenuo upravni spor protiv ovog Ministarstva radi ćutanja uprave. S tim u vezi, cjelokupni spisi predmeta, dostavljeni su Upravnom sudu Crne Gore na odlučivanje”, rekli su redakciji prije desetak dana.

Iz Upravnog suda “Vijestima” su rekli da su po tužbama Mila Đukanovića u tom sudu formirana tri predmeta, da su u dva, iz juna, spisi predmeta sa odgovorom na tužbu sudu dostavljeni 27. jula, da se treći, iz avgusta, nalazi u fazi prethodnog ispitivanja tužbe.

“U predmetima u kojima je traženo održavanje rasprave, ista još nije zakazana”, rekao je “Vijestima” predsjednik Upravnog suda Miodrag Pešić.

Đukanović
Đukanovićfoto: Boris Pejović

Na upit redakcije nije odgovorila advokatica Ana Đukanović. Ona je ranije rekla redakciji da je Upravnom sudu podnijela žalbu na rješenje urbanističko-građevinskog inspektora kojim je naloženo rušenje kuća u Kočanima u vlasništvu Đukanovića.

Urbanističko-građevinska inspekcija rješenje o rušenju donijela je 4. aprila. Đukanovići su tada uložili žalbu, a iz MEPPU ranije su kazali “Vijestima” da je rok za odlučivanje po žalbi 40 dana.

Iz resora koji je vodila ministarka Novaković Đurović potom su, kako su rekli početkom jula, u vezi s tim predmetom, od Opštine Nikšić tražili dodatnu dokumentaciju.

Iz Opštine Nikšić i Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine “Vijestima” su ranije kazali da su taj zahtjev dobili 30. juna, dva dana pošto je, kako se navodi u dokumentu koji su dostavili redakciji, upućen iz resora Ane Novaković Đurović.

Rekli su i da su traženu dokumentaciju Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma poslali drugi radni dan po prijemu zahtjeva, odnosno 4. jula.

“Vijesti” su već tada Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma uputile pitanja o predmetu, ali su iz tog resora odgovorili tek 20. oktobra, kada su redakciji kazali da su spisi dostavljeni Upravnom sudu na odlučivanje.

Urbanističko-građevinska inspekcija rješenje o rušenju objekata na imanju Đukanovića u Kočanima donijela je 4. aprila. Rok za rušenje bio je 20 dana od dana prijema rješenja, a navedeno je i da, u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru, žalba na rješenje ne odlaže izvršenje...

Iako je rješenjem inspektora Aleksandra Todorovića bilo najavljeno da će, ako Đukanović ne sruši objekte u roku od 20 dana, to učiniti država o njegovom trošku, to se nije desilo.

Inspektor je tada naložio rušenje objekta 1 na katastarskoj parceli 3/3 KO Kočani u Nikšiću, površine 170 m2, spratnosti P; objekta 2 na katastarskoj parceli 3/2 KO Kočani u Nikšiću, površine 89 m2, spratnosti Su+P... “jer su isti izgrađeni suprotno važećem PUP Opštine Nikšić”.

4. aprila je Urbanističko-građevinska inspekcija donijela rješenje o rušenju. U tom rješenju bilo je najavljeno da će, ako Đukanović ne sruši objekte u roku od 20 dana, to učiniti država o njegovom trošku, ali se to nije desilo

U rješenju inspektora piše i da je razlog za rušenje taj što su objekti izgrađeni suprotno važećem Prostorno-urbanističkom planu (PUP) Opštine Nikšić, odnosno jer se nalaze u zoni “zeleni zaštitni pojas”, da “zaštitni pojasevi mogu biti isključivo sanitarno-higijenskog karaktera ili zeleni zaštitni pojasevi”, te “da se u dijelu zaštitnog pojasa ne navodi mogućnost gradnje bilo kakve vrste stambenih objekata”.

Prema dokumentaciji koju su “Vijestima” ranije dostavili iz nikšićkog Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, brat bivšeg predsjednika Crne Gore Aco Đukanović podnio je u junu 2018. zahtjev za legalizaciju objekata u Kočanima - za objekte na parceli 3/2 koja je upisana u LN 889, parceli 3/3 iz LN 983 i objekte na parceli 10/5 iz LN 633.

Prema istoj dokumentaciji, Đukanović je od Sekretarijata nekoliko dana kasnije dobio rješenje o prekidu iniciranih postupaka legalizacije - do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore. To rješenje, kako piše, odnosi se na dva lista nepokretnosti - 889 i 633. U rješenju se ne pominje i parcela 3/3 i LN 983, gdje je upisana porodična stambena zgrada površine 290, odnosno zgrada spratnosti prizemlje, površine 170 kvadrata, za koju je, pored ostalog, inspektor Todorović naložio rušenje.

Rok za izradu Plana generalne regulacije bio je 14. oktobar, ali se od njega odustalo. Iz MEPPU prije nekoliko dana kazali su da će se izdavanje dokumentacije koja je uslov za građenje primjenjivati državni i lokalni planski dokumenti i da će se oni smatrati važećim dok se ne proglase nevažećim.

Nikšićki Sekretarijat pominjao je i nelegalnu ogradu na imanju Đukanovića, ali ograda nije bila predmet rješenja o rušenju inspektora Todorovića.

Bonus video: